Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitrianski basketbalisti v lige končia. Doplatili aj na eufóriu iných športov

Basketbalový klub MBK SPU Nitra sa rozhodol neprihlásiť do nasledujúceho ročníka Eurovia SBL. Dôvodom sú financie.

29.06.2017 19:56
Ľubomír Urban Foto: ,
Tréner basketbalistov Nitry Ľubomír Urban počas sezóny 2016/2017.
debata

Informuje o tom štvrtkové vydanie regionálnych novín MY naša Nitra.

„Nemá význam fungovať ďalej na takejto úrovni ako v posledných troch rokoch, to sú vyhodené peniaze. Ďalej sa už nedá, bolo to len trápenie, Nepodarilo sa mi zohnať viac peňazí na dôstojnejšie účinkovanie. Som na to sám. Možno keby nás bolo vo vedení viac, mohla by byť situácia iná. Nechcem si zobrať na svoje plecia risk, že začneme súťaž a po dvoch mesiacoch skrachujeme,“ vyjadril sa pre MY noviny naša Nitra prezident klubu Stanislav Michalík.

Hlavný predstaviteľ MBK SPU Nitra si myslí, že k tejto situácii prispelo aj to, že v meste momentálne prekvitajú iné športy. "Je to smutná realita. Futbalisti Nitry postúpili do prvej ligy, je tu špičkový hokej aj volejbal. Chápem aj vedenie mesta, že sú to prioritnejšie športy, ktoré treba podporiť. Kedy príde svetlejšia budúcnosť pre basketbal? Nemám vešteckú guľu… Musí dorásť nová generácia hráčov. Z pohľadu nitrianskej mládeže je to škoda, že nebudú môcť chodiť na extraligu. Obzvlášť, keď naši mládežníci získali opäť titul v kategórii do 12 rokov. Problémy sú však aj v iných kluboch,“ pokračoval Michalík.

Tím spod Zobora viedol v závere uplynulej sezóny tréner Ľubomír Urban. Pod jeho vedením zažil klub najväčšie úspechy, napríklad dva slovenské tituly v roku 2005 a 2009. "Posledné tri roky boli trápením. Dnes je to podobné, ako keď v lige končila Banská Bystrica, aj vtedy zaznelo: nemáme to s kým hrať, nemáme za čo a pre koho hrať. Aj v Nitre chýbajú hráčske zdroje, čo súvisí s ekonomikou, a to sa prejavilo v nezáujme kohokoľvek o basketbal – divákov aj sponzorov. Logické resumé je, že tento šport nepokračuje,“ vyjadril sa pre regionálne noviny aj Urban.

Zároveň súhlasil s vyjadrením prezidenta klubu, že v meste majú prednosť iné športy. "Teraz, keď je v Nitre eufória hokeja, postup futbalistov a úspechy volejbalu, ťaháme za kratší koniec. Basketbal sa dobre robil, keď hokej nemal výsledky a futbal bol v druhej lige. Dnes je tu pretlak a náš šport sa dostal do ústrania,“ uzavrel Ľubomír Urban.

Uzávierka prihlášok do sezóny Eurovia SBL 2017/2018 je v piatok, 30. júna. Nitra ešte nemusí byť posledný klub, ktorý si v nej nezahrá. Finančnú situáciu ešte nemajú vyjasnenú v MBK Lučenec.

debata chyba
Viac na túto tému: #SBL #MBK SPU Nitra