Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielska legenda sa lúčila s Prahou. Dojatím a zlatom

Basketbalová Praha jej počas štyroch sezón v USK ležala pri nohách. Český tím pod taktovkou Natálie Hejkovej priviedla trikrát za sebou do euroligového Final Four a v roku 2015 sa USK po prvý raz v histórii tešil aj z víťazstva v prestížnej súťaži.

26.06.2017 16:19
Laia Palauová Foto: ,
Laia Palauová (vpravo).
debata

Teraz si z metropoly, ktorú si veľmi obľúbila, vezie domov na pamiatku zlatú medailu z majstrovstiev Európy.

Energická ľaváčka Laia Palauová patrí aj v 37 rokoch k najlepším rozohrávačkám v Európe. Potvrdila to aj na európskom šampionáte, kde tradične umne dirigovala útok i obranu výborne poskladaného španielskeho družstva. To si vo finále bez väčších problémov poradilo s Francúzskom 71:55 (39:30). Pre hráčky z krajiny Galského kohúta ide o tretie striebro z ME v rade.

„Máme najužitočnejšiu hráčku turnaja aj trénera, ktorý vyhral Euroligu. To len ukazuje, aký vynikajúci tím sme mali k dispozícii. V Prahe sa navyše cítim ako doma, takže tento triumf prežívam ešte o niečo viac," cituje Palauovú iDnes.cz.

Španielky zvládli turnaj bez väčších výkyvov. Jedinú prehru im pripravili domáce hráčky v treťom zápase v skupine, pred ktorým však bolo jasné, že Španielsko postúpi priamo do štvrťfinále. Na basketbalový trón sa vrátili po štyroch rokoch. Pred dvoma ich z neho zosadili Srbky.

Najužitočnejšou hráčkou sa stala Alba Torrensová. Vo finále sa zaskvela desiatimi bodmi v prvej štvrtine a celkove sa mohla pochváliť priemerom 17,8 bodu na zápas. Vo štvrťfinále i semifinále nastrieľala 20 a vo finále 18 bodov.

„Som nesmierne šťastná. Ani to nedokážem opísať slovami. Som pyšná na naše družstvo. Titul sme získali vďaka poctivej práci všetkých ľudí okolo," uviedla Torrensová. „Toto je najlepší španielsky tím v histórii a v Prahe to naplno potvrdil," dodal tréner Lucas Mondelo.

V Španielsku sa na budúci rok uskutočnia majstrovstvá sveta. Domáce hráčky by tam chceli ukončiť nadvládu USA, hoci dobre vedia, že to bude nesmierne náročná úloha. Možno sa budú môcť spoľahnúť aj na Palauovú. Legendárna rozohrávačka síce opúšťa Európu a bude pôsobiť v austrálskej WNBL a potvrdila, že na majstrovstvách Európy už viac hrať nebude, ale účasť na MS nevylúčila.

„Samozrejme, že je to lákavé. No už pätnásť rokov cítim, že som veľmi unavená. Potrebujem si dopriať pauzu a potom sa uvidí. Každý by chcel vedieť moje rozhodnutie najradšej hneď, ale veď šampionát bude až o rok. Neviem, ako sa budem cítiť ani o pol roka," vysvetlila Palauová pre iDnes.cz.

Bronz získali po prvý raz v histórii Belgičanky, v boji o tretiu priečku si poradili s Gréckom. Slovenky vyhrali na turnaji len dva zo siedmich zápasov, ale aj tak obsadili veľmi dobré ôsme miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Laia Palauová #španielska basketbalová reprezentácia žien