Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začínali skromne. Tajný sen je na dosah

Na Francúzky síce podľa očakávania nestačili, no aj naďalej majú šancu prebojovať sa na majstrovstvá sveta. V sobotu o 15.00 však potrebujú zdolať Turkyne.

24.06.2017 08:00
Slovensko, basketbal Foto: ,
Slovenské basketbalistky.
debata

Slovenské basketbalistky prehrali vo štvrťfinále majstrovstiev Európy v Česku s Francúzskom jednoznačne 40:67 (24:39). Favorit rozhodol o svojom víťazstve už v prvej štvrtine, ktorú vyhral o 15 bodov. Zverenky Mariana Svobodu sa v troch zo štyroch desaťminútoviek nedostali na dvojciferný počet bodov a veľký kvalitatívny rozdiel bolo vidieť od prvej do poslednej minúty.

„Cieľom bolo nedovoliť súperovi doskakovať loptu pod naším košom a zastaviť jeho rýchle protiútoky. Prvý záväzok sa nám darilo plniť, druhý však nie. Začiatok sme mali rozpačitý, dostávali sme lacné koše a to zvyšovalo našu nervozitu. Treba si však jednoznačne povedať, že Francúzky sú herne inde ako my. Kvalita bola jednoznačne na ich strane. S takým silným súperom sme doteraz na šampionáte nehrali,“ hodnotí štvrtkový duel tréner Svoboda.

Zatiaľ čo s Francúzkami nemali Slovenky reálne nárok na úspech, proti Turkyniam prekvapiť môžu. Favoritom dôležitého zápasu o 5. až 8. miesto je síce súper, ale partia okolo kapitánky Žirkovej nie je bez šance. Obe družstvá sa už na turnaji stretli – hneď v prvom zápase základnej skupiny vyhralo Turecko 69:58.

„Považujem za výhodu, že sme už proti sebe hrali a poznáme sa. Aby sme uspeli, potrebujeme ustrážiť ich naturalizovanú pivotku Hollingsworthovú a hrať aktívne. Musíme byť pripravení na všetko. Turecko je basketbalová veľmoc, ktorá by nemala chýbať na svetovom šampionáte. Verím však, že arbitri nepodľahnú prípadnému tlaku. Potom máme šancu dosiahnuť obrovský úspech,“ naznačuje Svoboda.

Pred odchodom na šampionát hovorili Slovenky o svojich cieľoch skromne. Chceli vyhrať aspoň jeden zápas a zabezpečiť si postup zo skupiny. O prípadnom postupe na budúcoročné majstrovstvá sveta v Španielsku, kde sa okrem domácej reprezentácie predstaví ďalších päť najlepších družstiev z ME, nepadlo ani slovo.

„Samozrejme, bol to náš tajný sen. Podľa priebehu prípravy a skladania tímu, ktorý je najmladší na turnaji, sme však tomu veľmi neverili. V športe je však vždy všetko možné a preto treba dúfať,“ usmeje sa Svoboda.

Kľúčovú pozíciu v jeho družstve zohráva najskúsenejšia hráčka Zuzana Žirková. Zabrala dosiaľ vždy v najdôležitejších okamihoch. Najprv potiahla spoluhráčky k víťazstvu nad Bieloruskom, ktoré znamenalo postup zo skupiny, a potom podala obdivuhodný výkon v boji o štvrťfinále s Ukrajinou. „Keď zaberie Zuzka, okamžite rastie výkon celého tímu. Svoju výnimočnosť už potvrdila. Videli ste, čo stvárala s Ukrajinou – hádzala sa na zem, bojovala, hecovala spoluhráčky a bola najlepšia hráčka na palubovke. Francúzky ju vo štvrťfinále výborne bránili. Uvidíme, čo vymyslia Turkyne,“ hovorí český tréner slovenského výberu.

Priznáva, že hráčky si pred sobotňajším súbojom uvedomujú, ako blízko majú k veľkému úspechu. Veď na MS sa slovenské basketbalistky naposledy predstavili pred dlhými 19 rokmi.

„I tak budú pod väčším tlakom súperky. Som presvedčený, že naše dievčatá do toho dajú všetko,“ prezradí a k šanciam dodá: „Určite sú väčšie ako vo štvrtok. Dúfam, že Turkyne budú po štvrťfinálovej prehre stále veľmi sklamané. Začína sa od nula-nula. Do každého zápasu idem s cieľom vyhrať, ale treba uznať, že aj Turecko má vyššiu kvalitu a väčšie skúsenosti ako my. Na druhej strane, keď sme zdolali Ukrajinu, prečo by sme nemohli poraziť aj Turecko.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #ME 2017 v basketbale žien