Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Jednotkou draftu NBA Fultz, získala ho Philadelphia. Butler do Minnesoty

Markelle Fultz sa stal zásluhou Philadelphie jednotkou draftu nováčikov basketbalovej NBA.

23.06.2017 09:34
Markelle Fultz, De'Aaron Fox, Donovan Mitchell Foto: ,
Nádeje NBA. Zľava Markelle Fultz, De'Aaron Fox a Donovan Mitchell.
debata

Výberom atleticky disponovaného rozohrávača 76ers podľa odborníkov skompletizovali veľkú trojku s Joelom Embiidom a vlaňajšou jednotkou Benom Simmonsom. Philadelphia mala právo prvej voľby druhý rok za sebou, a to vďaka dohode s Bostonom, ktorý uspel v draftovej lotérii, ale uspokojil sa napokon s tretím miestom a krídelníkom Jaysonom Tatumom.

Druhá priečka patrila rovnako ako vlani Los Angeles Lakers a Magic Johnson rozhodol, že pod jeho krídlami bude basketbalovo rásť rozohrávač Lonzo Ball.

V rámci draftu sa udialo päť obchodov, o najväčší sa postarali Chicago s Minnesotou. Bulls vymenili svojho hviezdneho rozohrávača Jimmyho Butlera do Minneapolisu za Zacha LaVina, Krisa Dunna a sedmičku draftu Lauriho Markkanena, vzdali sa práva na 16. pozíciu (Justin Patton). V rámci prvej desiatky ešte Zach Collins neskončil v Sacramente, ako určovalo poradie, ale v Portlande.

Tohtoročný draft prial univerzitným prvoročiakom, v prvom kole ich rozchytali kluby rekordných 16 vrátane samotného Fultza, ktorý mal so svojím Washingtonom ďaleko k postupu na záverečný turnaj NCAA.

„Už na strednej škole som svojmu trénerovi vravel, že chcem raz byť najlepším basketbalistom v Amerike a jednotkou draftu. Taký cieľ som si postavil a snažil som sa ho dosiahnuť,“ povedal 19-ročný Fultz, ktorý za vysokoškolský tím odohral iba 25 zápasov.

Cudzincom sa darilo menej ako vlani. V úvodnom kole sa ťahali piati, zatiaľ čo pred rokom ich bolo rekordných štrnásť. Hneď za Markkanenom nasledoval francúzsky rozohrávač Frank Ntilikina, ktorého si vyhliadol Phil Jackson z New Yorku Knicks. Rodák z izraelského Tel Avivu T.J. Leaf putoval do Indiany z 18. miesta, Brit O.G. Anunoby z 23. do Toronta a Lotyš Anžejs Pasečniks z 25. do Orlanda, ale tá ho vymenila do Philadelphie.

Výsledky 1. kola draftu nováčikov NBA 2017 (prvých 12 miest):
1. Philadelphia (právo výberu od Brooklynu cez Boston) – Markelle Fultz (rozohrávač, univerzita Washington) 2. Los Angeles Lakers – Lonzo Ball (rozohrávač, UCLA) 3. Boston (od Sacramenta cez Philadelphiu) – Jayson Tatum (krídelník, Duke), 4. Phoenix – Josh Jackson (krídelník, Kansas), 5. Sacramento – (od Philadelphie) – De'Aaron Fox (rozohrávač, Kentucky), 6. Orlando – Jonathan Isaac (krídelník, Florida State), 7. Minnesota – Lauri Markkanen (Fín., krídelník/pivot, Arizona) – vymenený do Chicaga, 8. New York – Frank Ntilikina (Fr., rozohrávač, SIG Štrasburg), 9. Dallas – Dennis Smith Jr. (rozohrávač, NC State), 10. Sacramento (od New Orleans) – Zach Collins (pivot, Gonzaga)- vymenený do Portlandu, 11. Charlotte – Malik Monk (rozohrávač, Kentucky), 12. Detroit – Luke Kennard (rozohrávač, Duke)

debata chyba
Viac na túto tému: #Philadelphia 76ers #Markelle Fultz