Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Svoboda si po triumfe doprial pivo, Bálintová je hrdá na celý tím

Slovenské basketbalistky predviedli v súboji proti Ukrajine o postup do štvrťfinále na majstrovstvách Európy v Česku (16. - 25. júna) famózny výkon.

20.06.2017 23:19
Barbora Bálintová Foto: ,
Barbora Bálintová (v strede) na archívnej snímke zo zápasu s Ukrajinou.
debata

Jednou z kľúčových hráčok Slovenska bola Barbora Bálintová, ktorá nazbierala 17 bodov a 6 doskokov. „Bol to pre nás neuveriteľný zápas. Pred začiatkom šampionátu sme neočakávali, že sa dostaneme takto ďaleko. Sme veľmi šťastné. Na svoj tím som za to, čo sme dosiahli, veľmi hrdá. Pre slovenský basketbal je to veľký úspech. Nepamätám si, kedy sme boli naposledy vo štvrťfinále,“ povedala Bálintová na tlačovej konferencii po skončení stretnutia s Ukrajinou.

Slovensko sa medzi osem najlepších tímov na európskom šampionáte naposledy dostalo v roku 2009 v Lotyšsku, kde skončilo napokon na 8. mieste. Po takmer ôsmich rokoch si opäť vybojovalo účasť vo štvrťfinále.

„Ukrajinky boli pod tlakom, pretože museli vyhrať. My sme boli v pozícii, že sme mohli. Myslím si, že to bola naša psychická výhoda. Hrali sme lepšie než ony,“ pokračovala 22-ročná Bálintová.

Rozohrávačka Good Angels Košice zhodnotila aj výkon svojej tímovej kolegyne nielen v reprezentácii, ale aj v košickom klube, Zuzany Žirkovej. Tridsaťsedemročná kapitánka slovenského družstva nastrieľala najviac bodov (31, z toho 7 trojok) a najväčšou mierou sa podieľala na postupe do ďalšej fázy turnaja. "Je ťažké komentovať jej výkon, pretože bola znovu úchvatná. Vie, kedy musí zahrať a opäť to dokázala. Predviedla famózne vystúpenie,“ myslí si Bálintová.

Spokojný s výkonom svojich zvereniek bol aj tréner SR Marian Svoboda, ktorý na tlačovej konferencii predstúpil pred novinárov s tradičným českým nápojom. "Keďže ja som mal len jedno pivo, budem hovoriť po česky,“ zažartoval na úvod s novinármi potom, čo po anglicky okomentovala zápas Bálintová.

Vzápätí však už pokračoval s úplnou vážnosťou. "Veľmi sme si dali záležať najmä na začiatku duelu, pretože sme vedeli, že družstvo Ukrajiny má veľmi dobrý vstup do stretnutia. Chceli sme ich určitým spôsobom zaraziť, a to sa nám podarilo. Utvorili sme si náskok, ony znervózneli a v podstate celý zápas, okrem jedného momentu, keď sa na nás dotiahli a viedli o pár bodov, sme ho držali vo svojich rukách,“ hodnotil Svoboda a dodal:

"Vedeli sme, že im v záveroch dochádzajú sily a aj na to sme sa spoliehali. Myslím si, že dnes hráčky hrali skvele. Zvolili sme menšiu rotáciu, no vyplatilo sa nám to. Chcel by som dievčatám veľmi poďakovať. Boli fantastické, bojovali ako o život a myslím si, že sme si to víťazstvo zaslúžili. Play off je vždy špecifické. Tam už môže vyhrať ktokoľvek a my sme boli tí, čo chceli postúpiť o čosi viac.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistiek #ME 2017 v basketbale žien