Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bez prekvapenia. Slovenky nestačili na favorizované Turecko

Slovenské basketbalistky prehrali v úvodnom vystúpení na majstrovstvách Európy v Česku (16. - 25. júna) s Turkyňami 58:69 (33:45).

16.06.2017 17:08
Basketbalistky Slovenska Foto: ,
Basketbalistky Slovenska.
debata

Aj keď zverenky Marian Svobodu túžili v prvom zápase prekvapiť, favorit nič také nedovolil.

Už po prvom polčase si Turkyne vypracovali 12-bodový náskok. Slovenské reprezentantky zaostávali a nedarilo sa im na súperky dotiahnuť. Navyše, líderka tímu Zuzana Žirková mala po I. polčase na konte až tri osobné chyby, v úvode tretej štvrtiny už 4.

Rovnaký osud postihol v závere tretej desaťminútovky aj druhú najskúsenejšiu Annu Jurčenkovú. Slovenkám sa nedarila streľba, slabšia mali najmä úspešnosť trojkových pokusov. Napriek tomu dokázali tretiu štvrtinu vyhrať 12:11, celkovo však zaostávali o 11 bodov.

Svoboda sa rozhodol do poslednej štvrtiny opäť zapojiť aj Žirkovú, no štvrťfinalistky z posledných OH v Riu de Janeiro zvýšili svoj náskok už na 17 bodov. Slovenkám sa podarilo v závere ešte znížiť na rozdiel 9 bodov najmä zásluhou Barbory Bálintovej, ktorá bola so 17 bodmi najlepšou hráčkou tímu.

Slovenky musia na prehru rýchlo zabudnúť, už v sobotu ich od 12.30 h čaká zápas proti Bieloruskám, ktoré prekvapujúco prehralo s Talianskom 60:80.

Turecko – Slovensko 69:58 (26:18, 19:15, 11:12, 13:13)
Najviac bodov Turecka: Hollingsworthová 14, Vardarliová Demirmenová 12, Albenová 11
Zostava a body SR: B. Bálintová 17, Růžičková 10, Oroszová 9, Žirková 4, Jurčenková 2 (Vyňuchalová 10, T. Páleníková 6, Remenárová, Dudášová, Slamová po 0)
TH: 18/11 – 7/4, fauly: 17 – 22, trojky: 8 – 4

Marian Svoboda (hlavný tréner SR):
„Na zápas sme sa pripravovali veľmi zodpovedne. Vedeli sme o hráčkach súpera skoro všetko. Turecká liga je veľmi silná a bohužiaľ, nám trochu utiekol začiatok stretnutia. V prvej štvrtine sme niektoré situácie riešili zle. Zbytok zápasu sme hrali vyrovnane, v závere sme dokonca súpera prevyšovali. Náskok Turkýň však bol už taký vysoký, že sme ho nedokázali stiahnuť. Takisto nás brzdili fauly. Zuzana Žirková spravila štyri, neskôr aj piaty. Anna Jurčenková takisto faulovala štyrikrát, pivotky mali po troch chybách, takže toto všetko sme museli počas duelu zvažovať. Bola tam evidentná aj výšková prevaha Turkýň. Nemám rád prehry a výsledok ma mrzí. Je to však len prvý zápas v skupine. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Verím, že to zajtra s Bieloruskom bude ešte lepšie a pokúsime sa vyhrať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Zuzana Žirková #Marián Svoboda