Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odpor voči Trumpovi? Víťazi NBA ho budú ignorovať, pozvanie odmietnu

Basketbalisti Golden State po zisku titulu v NBA pravdepodobne neabsolvujú tradičnú ceremóniu, pri ktorej pozýva prezident Spojených štátov amerických víťaza hlavných zámorských súťaží do Bieleho domu. Dôvodom je zášť voči súčasnej hlave USA Donaldovi Trumpovi a nesúhlas s jeho politikou.

14.06.2017 16:16
trump Foto: ,
Donald Trump má pred sebou veľký deň.
debata (6)

Warriors majú podľa zámorských médií dlhodobo jasno, že ak by napriek doterajším náznakom odporu z ich radov prišlo pozvanie, odmietnu ho. Už v novembri kouč Steve Kerr uviedol, že v prípade návratu na trón nebude pozvanie akceptovať. A v máji zašiel ešte ďalej.

„Úprimne si myslím, že nikto nie je menej vhodný na to, aby bol prezidentom, pretože Trump je len obyčajný chválenkár. Naozaj si niekto myslí, že je dobrým lídrom? Na niečo také musíte mať určité kvality,“ povedal Kerr a ponúkol porovnanie s Bobom Knightom, bývalým trénerom, ktorý vládol pevnou rukou a mal prezývku „Generál“.

„Možno to tak bolo pred dvadsiatimi, či tridsiatimi rokmi, ale v dnešnej dobe nefunguje byť tyranom. A to bol Bobby Knight v mnohých ohľadoch výnimočný. A podľa môjho osobného názoru tiež oveľa múdrejší, ako je Donald Trump,“ uviedol Kerr.

Proti Trumpovi sa postupne vyslovilo aj niekoľko hráčov vrátane lídra tímu a jednej z hlavných hviezd celej ligy Stephena Curryho. Ten vo februári čelil mnohým telefonátom po tom, čo pre Trumpa použil hanlivé anglické slovíčko „ass“ (hlupák, somár, vôl), hoci ho vyslovil okľukou. Keď Kevin Plank, šéf firmy Under Armour, ktorá sa zaoberá výrobou športového oblečenia a s Currym má dlhodobú lukratívnu zmluvu, uviedol, že Trumpovo vymenovanie do úradu je pre USA prínosom (v angličtine „asset“), Curry po svojom oponoval. „Súhlasím s týmto označením. Ale len keď si škrtnete ‚et‘ na konci,“ povedal Curry denníku The Mercury News.

Aj Andre Iguodala a Shaun Livingston dali počas sezóny jasne najavo, že v prípade triumfu návštevu Bieleho domu a prijatie u Trumpa vynechajú. Sotva možno čakať zmenu v tomto postoji. Podľa niektorých informácií si dokonca tím už anonymne odhlasoval bojkot celej akcie, čím by sa stal prvým tímom NBA v histórii.

Otázkou je, či sa Warriors, ktorí sa na trón vrátili po ročnej odmlke výhrou 4:1 vo finálovej sérii proti Clevelandu a pripísali si piaty titul v histórii, pozvánky za týchto okolností vôbec dočkajú. „Teraz oslavujeme náš triumf a pozvanie z Bieleho domu ešte neprišlo. Ak sa tak stane, zaujmeme k tomu stanovisko,“ uviedol klub v tlačovom vyhlásení.

Už v apríli prijal Trump víťaza ligy amerického futbalu NFL New England Patriots. Niektorí z hráčov ale pozvanie vynechali práve na protest proti Trumpovej vláde.

Prijatie čaká tiež čerstvých hokejových šampiónov z Pittsburghu a prezident klubu David Morehouse s návštevou tímu napevno počíta. „Pittsburgh Penguins sa návštevy Bieleho domu nikdy nevzdá. Pokiaľ budeme pozvaní, prídeme. Rešpektujeme pozíciu prezidenta a všetko, čo symbolizuje. Nesúhlas s politikou prezidenta môže byť vyjadrený inými spôsobmi,“ povedal.

Podľa denníka Pittsburgh Post-Gazette je ale možné, že všetci hráči by za Trumpom nešli. Podľa zástupcov klubu k tomu nikto nebude nútený. V minulosti sa už stalo, že k prezidentovi nešiel celý tím. V roku 2011 brankár Bostonu Tim Thomas nebol súčasťou návštevy u Baracka Obamu kvôli nesúhlasu s jeho politikou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Golden State Warriors #Donald Trump