Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Až turnaj ukáže, akú máme kvalitu, vraví Žirková

Slovenské basketbalistky v stredu odcestovali do dejiska európskeho šampionátu v Česku (16. - 25. júna).

14.06.2017 14:21
Zuzana Žirková Foto: ,
Zuzana Žirková.
debata

Domovom zvereniek Mariana Svobodu sa na najbližších šesť dní stane Hradec Králové, kde odohrajú zápasy v rámci základnej B-skupiny. V piatok od 15.00 h s Tureckom, v sobotu od 12.30 h s Bieloruskom a v pondelok od 20.30 h s Talianskom.

Jednou z najskúsenejším hráčok, ktoré má 56-ročný český kouč k dispozícii je Zuzana Žirková. Tridsaťšesťročná ľavoruká combo rozohrávačka sa v Česku môže stať slovenskou rekordérkou v počte účastí na ME. Doposiaľ sa predstavila na piatich záverečných turnajoch, pričom ten premiérový zažila ako osemnásťročná v Poľsku 1999. V Hradci sa môže odpútať od Renáty Hirákovej, ktorá takisto štartovala na piatich ME. Na rekordy však Žirková pred odchodom do dejiska tohtoročného šampionátu nemyslela.

Opora majstrovských Good Angels Košice si uvedomuje, že bude mať na palubovke v Česku okolo seba až sedem debutantiek (Nikola Dudášová, Angelika Slamová, Nikola Kováčiková, Terézia Páleníková, Rebeka Mikulášiková, Veronika Remenárová, Sabina Oroszová). "Niektoré hráčky nevedeli, čo od toho čakať. Snažíme sa to mentálne nastaviť tak, aby to bolo veľmi pozitívne. Až turnaj ukáže, akú máme kvalitu. Zápasy v príprave boli veľmi kolísavé a v piatok možno budeme všetci prekvapení. Uvidíme,“ povedala Žirková novinárom po utorkovom poslednom zraze v Bratislave.

Príprava tímu nebola ideálna. Z ôsmich priateľských zápasov vyhrali Slovenky len tri, v Lučenci s Gréckom dvakrát 82:69 a 81:79 a v Trutnove s Českom 73:51. Naopak, prehrali až štyrikrát (prípravný zápas v Prahe s Českom bol neverejný), keď v Kortrijku nestačili na Belgičanky v dvoch zápasoch 56:59 a 57:66 a v Székesfehérvári podľahli domácim Maďarkám 64:98 a 58:84. Na šampionáte však bude každý tím hrať inak. "Výprasky od Maďarska boli veľké. Ukázali nám chyby a my sa z nich musíme poučiť. Tento tím je mladý a neskúsený, musí sa stále čo učiť. Ešte máme do začiatku šampionátu trochu času takticky sa pripraviť na Turecko, s ktorým môžeme prekvapiť. Možno nás súperky trošku podcenia a to môže byť naša silná zbraň,“ dúfa 37-ročná rodáčka z Bojníc.

Šance slovenského mladého tímu nechceli ani hráčky, ani tréner konkretizovať. Všetko sa bude odvíjať od prvého zápasu. "Uvidíme, v akej sile príde Bielorusko, to ešte teraz nevieme. Je to veľmi ťažko priechodný súper, ale basketbal sa hrá na dva koše a začína sa od 0:0. S jedným súperom môžeme prehrať, s druhým vyhrať,“ pokračovala ďalej Žirková.

Pred začiatkom prípravy na ME došlo v realizačnom tíme k zmene, keď Maroša Kováčika na poste trénera vystriedal Marian Svoboda. Tým, že by to pre slovenský tím mohla byť akási nevýhoda, sa skúsená rozohrávačka nezaoberá. "Hendikep – nehendikep, boli sme možno na niečo zvyknuté a musíme sa s tým teraz pobiť. Sme tu preto, lebo chceme ísť na majstrovstvá Európy a zabojovať o výsledky. Preto tu teraz stojím aj ja a keby som to vzdala, keď odišiel tréner, tak by to asi bolo hlúpe. Tešíme sa do Hradca,“ dodala na záver Žirková.

Žirková ešte nemala ani osemnásť a už reprezentovala SR na majstrovstvách sveta žien v Nemecku 1998 (dospelosť dovŕšila až na konci šampionátu), kde pod vedením Natálie Hejkovej nastúpila vo všetkých deviatich zápasoch a za takmer 15 minút na ihrisku dosiahla priemery 3,7 bodu a 2,1 doskoku na jeden duel.

Na svojich premiérových ME v Poľsku 1999 bola ako najmladšia hráčka Hejkovej výberu najlepšou strelkyňou Slovenska v poslednom súboji na šampionáte 6. júna 1999 (v deň svojich 19. narodenín), keď pri prehre v stretnutí o bronz s Ruskom (49:78) nastrieľala 11 bodov. Slovenky z Poľska postúpili na olympijské hry do Sydney 2000, kde napokon skončili na peknej 7. priečke. Žirková dosiahla v Austrálii priemery 10,7 bodu a 3,3 doskoku na jeden duel. Potom v národných farbách štartovala aj na ME vo Francúzsku 2001, Grécku 2003, Lotyšsku 2009 a naposledy Maďarsku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Žirková #ME v basketbale 2017