Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kováčiková: Zahrala som si s maminou. Teraz počúvam rady od legendy

Basketbalovú loptu a bezodné koše jej veštili už sudičky. Otec Peter je dlhoročný tréner, viedol aj ženskú reprezentáciu. Mamina Viera zas bývalá reprezentantka, môže sa pochváliť aj striebrom z ME 1997.

14.06.2017 13:00
Nikola Kováčiková Foto: ,
Nikola Kováčiková.
debata

Nikola Kováčiková (18) je druhou najmladšou hráčkou reprezentačného družstva, ktoré sa od piatka predstaví na majstrovstvách Európy v Česku. „Verím, že v Hradci Králové vyhráme aspoň dva zápasy a postúpime medzi osem najlepších. To by bol veľký úspech,“ tvrdí talentovaná hráčka, ktorú denník Pravda predstavil pred troma rokmi vo svojom seriáli Budú z nich hviezdy?

Čo pre vás znamená, že si v osemnástich zahráte na seniorských ME?
Veľmi sa teším. Nečakala som, že sa už teraz dostanem na európsky šampionát. Keby mi to niekto pred rokom povedal, asi by som mu neverila. Na druhej strane to bol odmalička môj sen a tvrdo som pracovala, aby mi to vyšlo.

S čím vás na turnaj vyprevadili rodičia?
Aby som sa ukázala v čo najlepšom svetle a zvládla to. Prídu ma podporiť aj do Hradca, čo je pre mňa najdôležitejšie. Naživo uvidia naše prvé dva zápasy a potom sa rozhodnú, či ostanú aj na ďalšie.

Tréner Svoboda mal málo hráčok. Prepočítavali ste si, aká je vaša šanca dostať sa do nominácie?
Nechcela som nad tým premýšľať. Povedala som si, že počkám a uvidím, ako to dopadne. Keby to nevyšlo, nič by sa nedialo. Stále som veľmi mladá.

Aký veľký rozdiel je medzi extraligou a zápasmi za ženskú reprezentáciu?
Je to niečo úplne iné, ale zároveň skvelý pocit, keď môžem hrať proti hráčkam, ktoré pravidelne nastupujú v Eurolige, ba i v WNBA. Dá sa však na to zvyknúť. Moja verná parťáčka Rebeka Mikulášiková je ešte o pol roka mladšia ako ja. Baby sú však super, zobrali nás do kolektívu.

Máte možnosť hrať po boku Zuzany Žirkovej. Ako to vnímate?
Zahrať si s takou legendou je skvelý pocit. Keď na nás zakričí, som hneď v pozore (úsmev). V tejto sezóne som už nastúpila aj proti nej. Cítim voči Zuzke stále veľký rešpekt, ale nejaký kôš som cez ňu hádam dala.

Bola aj vaším vzorom?
Samozrejme, že som ju vždy obdivovala. No môj najväčší vzor bola a je mamina. Tiež hrávala v reprezentácii, hoci na to si už nepamätám. Len som videla nejaké videá. No v pätnástich rokoch som si s ňou zahrala v prvej lige za Levice – to bolo doteraz moje najkrajšie basketbalové obdobie.

Aký cieľ má tím na šampionáte?
Veľmi by nás potešil postup do najlepšej osmičky. Bol by to veľký úspech. Aby to vyšlo, musíme vyhrať aspoň dva zápasy. Nič nie je nemožné a musíme v to veriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Nikola Kováčiková