Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Agresívne v obrane a rýchle v útoku. Basketbalistky idú do Česka prekvapiť

Sedem noviciek a len päť hráčok so skúsenosťami z európskeho šampionátu. Tréner slovenských basketbalistiek Marian Svoboda má pred ME v Česku (16. až 25. júna) k dispozícii výrazne obmenený a omladený káder.

13.06.2017 18:08
basketbal, Slovensko Foto: ,
Spoločná fotografia slovenských basketbalistiek pred odchodom na šampionát do Česka.
debata

Spoliehať sa tak bude najmä na skúsenosti líderky Zuzany Žirkovej, rozohrávku Barbory Bálintovej a podkošové schopnosti trojice Anna Jurčenková, Romana Vyňuchalová a Marie Ružičková.

Slovenky sa v Hradci Králové predstavia v základnej B-skupine. Šampionát odštartujú piatkovým súbojom s favorizovaným Tureckom (o 15.00), o deň neskôr si zmerajú sily s Bieloruskom (o 12.30) a po dni voľna ich v pondelok čaká Taliansko (o 20.30).

„Všetci naši súperi majú vysokú kvalitu a je ťažké povedať, cez ktorého by sme mohli prejsť. To ukážu až zápasy na ME. Rozhodujúca bude aktuálna forma. Hneď do prvého súboja s Tureckom musíme ísť naplno a pokúsime sa súpera prekvapiť,“ naznačuje 22-ročná hráčka Good Angels.

„Našou prednosťou by mala byť agresivita v obrane a rýchly prechod do útoku. Z toho vieme veľa vyťažiť. Viem, že na mne leží veľká zodpovednosť a som na to pripravená. Verím, že spolu so Zuzkou Žirkovou to zvládneme a potiahneme tím do vyraďovacej fázy,“ dodáva Bálintová.

V sobotňajšej generálke na ME podľahli Slovenky v Székesfehérvári domácim Maďarkám vysoko 58:84. Deň predtým dostali od toho istého súpera ešte väčšiu príučku (64:98). Nemátajú ich tieto výsledky?

„Vysoké prehry v Maďarsku síce nevyzerajú dobre, ale možno sme práve takéto zápasy potrebovali. Ukázali nám, ako musíme hrať. O to odolnejšie budeme na šampionáte,“ myslí si Bálintová.

Pred dvoma rokmi v Maďarsku obstáli Slovenky na kontinentálnom šampionáte so cťou. Až do posledného zápasu druhej skupinovej fázy (na ME štartovalo 24 tímov) bojovali o postup do štvrťfinále. Neskorším majsterkám Európy Srbkám podľahli o dva body a výborným Španielkám dokonca o jediný. V Česku sa na ME predstaví 16 družstiev v štyroch skupinách. Do štvrťfinále priamo postúpia víťazky skupín, druhé a tretie tímy oň zabojujú v zápase play off.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #ME 2017 v basketbale žien