Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri kontinenty, tri výzvy. Slovákov preverí i Čína

Prvú misiu splnili hravo ako James Bond. Do bodky. Pred nimi je ďalšia - o čosi náročnejšia. Slovenskí volejbalisti majú za sebou skvelý vstup do Svetovej ligy. Na turnaji v Poprade vybojovali deväť bodov a vedú priebežnú tabuľku dvanásťčlennej II. divízie súťaže.

07.06.2017 22:44
Slovensko, volejbal Foto: ,
Slovenskí volejbalisti.
debata

„Pohľad na tabuľku je pekný. Na vedúcej pozícii sme však ešte len týždeň. Pred nami sú ďalšie dva turnaje. Ak budeme hrať tak, ako v Poprade, môžeme byť aj na nich úspešní,“ hovorí Emanuel Kohút, kapitán tímu, v rohovore pre svf.sk.

Partia okolo trénera Andreja Kravárika odcestovala v utorok do Helsínk, dejiska druhého turnaja. Na ňom si Slováci od štvrtka do soboty zmerajú sily so súpermi z troch rôznych kontinentov – postupne vyzvú domáci výber, Austráliu a Čínu.

Rovnako ako v Poprade, aj tentoraz budú čeliť konkurentom, ktorí sú vo svetovom rebríčku nad nimi. Austrálčanom, ktorých zdolali počas minulého víkendu pred domácim publikom 3:1 na sety, patrí pätnásta priečka, Fínom sedemnásta. Číňania sú v renkingu Medzinárodnej volejbalovej federácie na dvadsiatom mieste. Slováci o deväť pozícií pod nimi.

„Na renking netreba hľadieť. Aj v Poprade som veril chlapcom, že môžu zdolať papierovo silnejších súperov. Napokon sa tak aj stalo,“ tvrdí s tradične optimistickým tónom Kravárik.

Na dobrú náladu má dôvod. Zatiaľ čo jeho výber vstúpil do Svetovej ligy výborne, rivali v Helsinkách sa podobnou vizitkou pochváliť nemôžu. Až na Číňanov, ktorí si na sever Európy priviezli sedem bodov a v tabuľke sú na štvrtom mieste. Austrálčania sú s dvoma na desiatej, Fíni s jediným na predposlednej priečke.

Po turnaji v Helsinkách sa Slováci predstavia ešte na podujatí v Haagu (16. – 18. júna), kde ich sily preveria Holanďania, Česi a Juhokórejčania.

Po ňom bude jasné, či pocestujú aj do Austrálie, kde sa uskutoční Final Four. Na ňom bude okrem domáceho tímu, ktorý má účasť istú, štartovať ešte trojica najlepších po skupinovej fáze. „Cesta na Final Four je ešte dlhá. Náš cieľ je však jasný, veríme v jeho naplnenie,“ tvrdí Kohút.

V Helsinkách môže so spoluhráčmi urobiť ďalší dôležitý krok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia