Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žirková: Prehovorili ma v slabej chvíľke. Preto pomôžem

S reprezentačnou kariérou sa rozlúčila pred dvoma rokmi po majstrovstvách Európy v Maďarsku. Vlani vo februári ešte jednorazovo vypomohla v kvalifikačnom súboji v Portugalsku, ale v novembri sa už slovenské basketbalistky museli zaobísť bez nej. Zuzana Žirková (36) sa však opäť vrátila do národného tímu a na ME v Česku - štartujú o desať dní - bude jednou z líderiek.

06.06.2017 11:00
Zuzana Žirková Foto: ,
Zuzana Žirková.
debata

„Musíme vyhrať jeden zápas v skupine a všetko navyše už bude plus,“ tvrdí najvýraznejšia postava na slovenských palubovkách.

Čo vás presvedčilo, aby ste opäť pomohli reprezentácii?

Mala som nejakú slabú chvíľku… Zásluhu na tom má aj lepšia komunikácia so Slovenskou basketbalovou asociáciou a pocit, že situácia v slovenskom basketbale je taká, aká je… Biedna. Preto chcem pomôcť. Nech sme v akejkoľvek pozícii, stále môžeme hrať dobré a vyrovnané zápasy i s najlepšími súpermi. Aj v príprave sme ukázali viacero pozitív. Môj hlavný cieľ je pomôcť dievčatám. Som rada, že sa nám zatiaľ darí.

Museli ste meniť svoj program?

Už som mala na obdobie prípravy a európskeho šampionátu iný program a nehrá mi to úplne do karát, ale viem sa prispôsobiť. Nikdy by som to nevzala späť, lebo svoje slovo držím.

Kto mal rozhodujúci podiel na vašej zmene názoru?

Najviac som sa rozprávala s Alexom Kšiňanom z výkonného výboru SBA, naše debaty boli rozhodujúce. Hneď po vymenovaní za nového trénera mi však volal aj Marian Svodoba. Rozoberali sme, kedy by som sa mohla pripojiť k družstvu tak, aby mi to vyhovovalo.

Stále stíhate s mladšími protihráčkami?

Počas kariéry som odohrala už toľko zápasov, že nemám problém prispôsobiť sa najvyššej medzinárodnej úrovni a zvládnuť to. Takmer v každom družstve, s výnimkou nášho, sa nachádza naturalizovaná hráčka z USA, takže kvalita je vysoká. No verím, že náš tím sa vyrovná aj s týmto a ukážeme, že aj malinké Slovensko vie hrať pekný a dobrý basketbal

V národnom tíme nastala obrovská obmena. Trúfnete si povedať prečo?

Našťastie máme ešte stále z čoho vyberať, hoci situácia nie je veľmi priaznivá. Musíme sa prispôsobiť tomu, aké dievčatá sú k dispozícii. Niektoré mladšie baby majú zdravotné problémy, niektorým sa možno nechcelo. Nemajú takú motiváciu, akú sme mali voľakedy my.

V čom je rozdiel?

To neviem. Osobne som vždy cítila a stále cítim zodpovednosť voči našej krajine – preto sa snažím pomôcť.

V skupine hrá Slovensko s Tureckom, Bieloruskom a Talianskom. Aké má družstvo ambície?

Pre nás bude najdôležitejšie vyhrať aspoň jeden zápas. Po postupe zo skupiny by každé ďalšie víťazstvo bolo plus. Aj prípravné zápasy nám ukázali, že máme dôvod na sebavedomie a nádej na postup. Dievčatá, ktoré tomu verili menej, azda získali dôveru vo vlastné sily.

Na ME pokračujú ďalej tri zo štyroch tímov v skupine. Koho máte najväčšiu šancu zdolať?

Podľa papierových predpokladov by sme mali mať najväčšie šance v súboji s Taliankami, ale dúfam, že môžeme prekvapiť už v prvom zápase s Tureckom. Veľké družstvá nás môžu podceniť a my to využiť.

V čom je najväčšia sila slovenského tímu?

Najlepšie nám to ide, keď hráme jednoducho a rýchlo. Z toho môžeme ťažiť. Hoci mám svoj vek, tiež mi rýchly basketbal vyhovuje. Je pre mňa jednoduchšie dať pas dopredu.

Máte stále veľkú chuť do basketbalu? Budete hrať aj v budúcej sezóne?

Budem. Ak sa nič nepredvídané nestane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #me v basketbale #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Zuzana Žirková