Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

James pred ďalšou výzvou. Dobieha Jordana?

Pod bezodnými košmi v zámorí nič nové. O titul v slávnej NBA si to rozdajú Golden State s Clevelandom. LeBron James po tretí raz vyzve Stephena Curryho. Prvý zápas odohrajú v noci zo štvrtka na piatok.

01.06.2017 15:00
LeBron James Foto: ,
LeBron James z Cleveland Cavaliers počas tréningu pred finále NBA.
debata

Vzájomná bilancia medzi dvoma najlepšími basketbalistami súčasnosti je vyrovnaná. Pred dvoma rokmi získal Curry s Warriors po triumfe 4:2 na zápasy svoj prvý titul. Vlani sa po siedmich stretnutiach tešil James, pre ktorého to bol už tretí titul v kariére.

Tridsaťdvaročný dominantný krídelník má pred sebou už siedme finále v rade a v jednom si zahral už skôr – v roku 2007. Mnohí zámorskí odborníci teraz rozoberajú, ako veľmi by sa prípadným ďalším triumfom priblížil k Michaelovi Jordanovi, ktorý je všeobecne považovaný za najlepšieho hráča histórie.

Fenomenálny Jordan má šesť titulov, povesť najlepšieho strelca v kľúčových momentoch i vynikajúceho obrancu. James je neodškriepiteľne najdominantnejší hráč ostatných rokov v NBA. Finálový triumf nad hviezdnym tímom Warriors, ktorí sa v lete ešte posilnili o vynikajúceho Kevina Duranta, by ho reálne mohol posunúť do porovnávaní s Jordanom.

„V roku 2015 dokázal napriek zraneniam dvojice Kevin Love, Kyrie Irving vyhrať so štyrmi priemernými spoluhráčmi vo finále dva zápasy. O rok triumfoval, hoci Golden State predtým utvorilo rekord základnej časti. Teraz proti nemu stojí ešte silnejšie mužstvo, ktoré v play off neprehralo,“ pripomína Bill Livingston z cleveland.com.

„Ak James dokáže zdolať azda najtalentovanejší tím histórie, budeme sa musieť poriadne zamyslieť, kam ho v rebríčku najlepších zaradiť. Vždy obdivoval Jordana, preto nosí jeho číslo 23. Ak dokáže to, čo má momentálne v pláne, možno si od Jordana vezme ďalšie číslo – jednotku,“ napísal Gordon Monson, uznávaný komentátor The Tribune.

Faktom je, že zatiaľ čo Warriors vyhrali v play off všetkých dvanásť stretnutí, ani Cavaliers príliš nezaostávajú. Prehrali len jeden zápas – v konferenčnom finále s Bostonom. Preto sa im vôbec nepáči, že ich odborníci považujú za outsidera finále.

„Celé je to smiešne. Veď sme úradujúci šampióni. Snažíme sa náš triumf zopakovať, čo bude veľmi náročné. Rozhodne nie sme outsider, hoci takéto reči nás môžu ešte viac motivovať,“ cituje ibtimes.com Kevina Lova.

Od nálepky favorita sa dištancuje aj tréner Golden State Steve Kerr. „Čítal som, že Kevin Love je prekvapený. Ja tiež. O čom vlastne všetci hovoria? Cavaliers majú skvelý tím! Sú to šampióni. Samozrejme, my sa im pokúsime vziať to, čo nám zobrali oni pred rokom,“ reagoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #Cleveland Cavaliers