Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Palgut už nie je trénerom Slovákov, nahradil ho jeho asistent Kravárik

Miroslav Palgut už nie je trénerom slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie. Vo funkcii ho nahradil jeho doterajší asistent Andrej Kravárik. Informuje o tom web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) s dôvetkom, že o tom rozhodla Správna rada SVF.

30.05.2017 11:28
Miroslav Palgut Foto: ,
Miroslav Palgut.
debata

K zmene prišlo po minulotýždňovom turnaji B-skupiny v Holandsku v rámci II. fázy európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018, na ktorom Slováci vybojovali 2. priečku a účasť v júlovej III. fáze eliminácie; na prvé miesto a priamy postup na svetový šampionát nedosiahli.

„Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Zvažovali sme všetky pozitívne aj negatívne stránky a napokon sme dospeli k záveru, že pre ďalšie napredovanie tímu je zmena kľúčová a družstvo potrebuje nový impulz,“ uviedol prezident SVF Ľubor Halanda a pokračoval:

„Dôvodom zmeny boli nepresvedčivé výkony nášho tímu v Holandsku v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta. Športová verejnosť pravdepodobne vníma postup do baráže ako úspech, ale treba si uvedomiť, že z III. fázy kvalifikácie je cesta na šampionát oveľa náročnejšia. V Holandsku sme, žiaľ, po slabšom vstupe do turnaja nevyužili núkajúcu sa príležitosť na priamy postup. Hneď po kvalifikácii nás čaká Svetová liga, potom v júli baráž o postup na MS a v auguste majstrovstvá Európy. Je to veľmi náročný program a pri súčasnom vedení sme nevideli možnosť ďalšieho progresu tímu,“ povedal.

„Družstvo preberie Andrej Kravárik, ktorý bude mať ťažkú úlohu, no veríme, že ju zvládne. Má bohaté hráčske skúsenosti, v reprezentácii pôsobil pri troch tréneroch ako asistent a myslíme si, že je pripravený prebrať úlohu hlavného kouča. S Andrejom sa sústredíme na dva najbližšie ciele – uspieť vo Svetovej lige a pokúsiť sa o postup z veľmi ťažkej skupiny III. fázy kvalifikácie MS. Potom vznikne priestor na prehodnotenie pôsobenia tímu a rozhodneme sa, ako ďalej. Trénerovi Miroslavovi Palgutovi ďakujeme za prácu, ktorú odviedol pri reprezen tácii; želáme mu veľa úspechov,“ dodal.

Miroslav Palgut viedol národné mužstvo od vlaňajšieho marca, v septembri priviedol svojich zverencov k postupu na tohtoročné ME do Poľska.

„Rozhodnutie ma neprekvapilo. Myslím si, že správna rada s tým nemá nič spoločné. Od začiatku prípravy som zo strany pána Halandu necítil takú dôveru ako predtým. Čakal som však, že ešte dostanem šancu vo Svetovej lige, pretože mužstvo napredovalo a išlo výkonnostne nahor. Ak federácia usúdila, že tímu už nemôžem dať impulz, je logický krok, že ho prevzal práve Andrej Kravárik,“ povedal pre agentúru SITA Palgut a pokračoval:

Aj federácia robila chyby

„Je potrebné povedať, že na mňa možno federácia bola náročná, no na seba nie. Ešte som nezažil pri žiadnej reprezentácii niečo také ako boli prípravné stretnutia proti Chorvátsku pred kvalifikáciou MS. Vôbec nemali charakter ani úroveň medzištátnych duelov. Dávam však klobúk dole pred tréningovými podmienkami, tie sme mali naozaj výborné. Rozhoduje však aj herná príprava a tá nebola dostatočná. Samozrejme, aj ja som narobil chyby pri príprave mužstva.“

Slováci sa po návrate z Holandska presunuli do Popradu, kde sa uskutoční turnaj B-skupiny II. divízie Svetovej ligy. Kravárikovi zverenci si od piatka do nedele (2. – 4. júna) zmerajú sily s Japoncami, Austrálčanmi a Portugalčanmi.

Slovenský tím následne čaká turnaj D-skupiny vo fínskych Helsinkách (8. – 10. júna; súperi Fínsko, Austrália a Čína) a turnaj I-skupiny v holandskom Haagu (16. – 18. júna, súperi Holandsko, Česko a Kórejská republika).

V júli absolvujú Slováci spomenutý turnaj (18. – 23. 7.) v rámci záverečnej III. fázy kvalifikácie o postup na MS 2018. V dosiaľ neurčenom dejisku ich čakajú súboje s kvintetom z druhých miest z iných skupín II. fázy – zmerajú si sily s Nemcami, Belgičanmi, Estóncami, Bielorusmi a Španielmi. Na MS postúpi iba najlepší.

Slovensko dosiaľ na svetovom šampionáte neštartovalo, bojuje o svoju premiérovú účasť. V druhej časti reprezentačnej sezóny 2017 sa Slováci predstavia na ME v Poľsku (24. augusta – 3. septembra). Na záverečný turnaj postúpili šiestykrát v sérii a celkovo deviatykrát. V štetínskej základnej B-skupine nastúpia proti Čechom, Talianom a Nemcom.

Štyridsaťpäťročný piešťanský rodák Kravárik (nar. 28. júla 1971) ako hráč získal v drese VKP Bratislava dva slovenské tituly, od roku 1994 pokračoval vo svojej kariére v Grécku, hrával tiež v talianskom Montichiari. Predstavil sa na piatich ME v drese troch krajín – Československa (1993), Slovenska (1997, 2001) a Grécka (2005, 2007). Grécko reprezentoval aj na OH 2004 v Aténach a MS 2006 v Japonsku.

Nový tréner? To by nebolo dobré

Je trojnásobný víťaz národnej ankety o najlepšieho hráča roka (1994, 2000, 2001). Vo funkcii asistenta trénera SR pôsobil v rokoch 2011 – 2013 po boku Štefana Chrtianskeho, v auguste 2015 sa stal asistentom talianskeho trénera Slovákov Alberta Giulianiho a v tejto úlohe pokračoval aj pri Palgutovi.

„Počas včerajšieho rozhovoru s prezidentom federácie som sa dozvedel, že správna rada zvažuje výmenu trénera a dostal som ponuku, ktorú som po zvážení prijal. Som pri mužstve dlhší čas, chlapcov poznám. Myslím si, že by nebolo dobré, ak by v tejto fáze prišiel k reprezentácii úplne nový tréner. Aj to bol dôvod, prečo som ponuku akceptoval,“ povedal pre SITA Andrej Kravárik a na margo cieľov a priorít v najbližšom období doplnil:

„Momentálne sa sústredíme s tímom na Svetovú ligu. Máme v nej nemalé ciele: chceme zabojovať o postup do Final Four a aj o prienik do I. divízie, teda medzi elitu. Kvalifikácia MS a majstrovstvá Európy, ktoré nás čakajú neskôr, to je zase trochu iný level.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kravárik #slovenská volejbalová reprezentácia #Miroslav Palgut