Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žirková sa môže odpútať od Hirákovej, presvedčil ju záujem a dobrý pocit

Skúsená basketbalistka Zuzana Žirková prikývla na ponuku nového trénera reprezentácie Mariana Svobodu zapojiť sa do prípravy na júnový kontinentálny šampionát v Česku (16. - 25. 6.) a ak sa tam napokon skutočne aj predstaví, stane sa slovenskou rekordérkou v počte účastí na ME.

08.05.2017 14:38
Zuzana Žirková Foto:
Zuzana Žirková.
debata

Tridsaťšesťročná ľavoruká combo rozohrávačka tak isto ako Renáta Hiráková štartovala dosiaľ na piatich záverečných turnajoch a nasledujúci v Hradci Králové a Prahe môže byť jej šiesty.

„Je to veľmi pravdepodobné. Priznám sa, že pôvodne som si plánovala po sezóne iný program. Presvedčil ma úprimný záujem vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie a troška možno aj dobrý pocit z posledných mesiacov, keď mi basketbal ozaj chutil. Ak s novým trénerom nájdeme rozumný kompromis z hľadiska mojej prípravy, verím, že na majstrovstvách Európy družstvu pomôžem,“ vyznala sa v rozhovore pre Basket.sk bojnická rodáčka, ktorá stále patrí medzi opory slovenského majstra Good Angels Košice.

Žirková ešte nemala ani osemnásť a už reprezentovala SR na majstrovstvách sveta žien v Nemecku 1998 (dospelosť dovŕšila až na konci šampionátu), kde pod vedením Natálie Hejkovej nastúpila vo všetkých deviatich zápasoch a za takmer 15 minút na ihrisku dosiahla priemery 3,7 bodu a 2,1 doskoku na jeden duel.

Na svojich premiérových ME v Poľsku 1999 bola ako najmladšia hráčka Hejkovej výberu najlepšou strelkyňou Slovenska v poslednom súboji na šampionáte 6. júna 1999 (v deň svojich 19. narodenín), keď pri prehre v stretnutí o bronz s Ruskom (49:78) nastrieľala 11 bodov. Slovenky však z Poľska postúpili na olympijské hry do Sydney 2000, kde napokon skončili na peknej 7. priečke.

Žirková dosiahla v Austrálii priemery 10,7 bodu a 3,3 doskoku na jeden duel. Potom v národných farbách štartovala aj na ME vo Francúzsku 2001, Grécku 2003, Lotyšsku 2009 a naposledy Maďarsku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Žirková