Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prelom po takmer štvrťstoročí. Aj v basketbale schválili pokrývky hlavy

Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) odstránila prekážku používania pokrývok hlavy spojených s náboženskými a kultúrnymi zvyklosťami.

04.05.2017 20:16
Pokrývky hlavy, basketbalistky Foto: ,
Mladé moslimské basketbalistky s pokrývkami hláv počas tréningu v americkom Minneapolise v roku 2015.
debata (1)

Nové znenie pravidiel o hráčskom výstroji vstúpi do platnosti 1. októbra tohto roku. Od tohto dátumu môžu basketbalisti a basketbalistky nastúpiť na zápasy všetkých úrovní s islamskými hidžábmi a turbanmi či židovskými jarmulkami. Uplynulých 20 rokov boli takéto doplnky z bezpečnostných dôvodov zakázané.

Povolenie pokrývok hlavy je reakciou na fakt, že v niektorých krajinách je neprípustné, aby sa na verejnosti nenosili. „Nové pravidlo rešpektuje tradície odievania v niektorých krajinách, ktoré si vyžadujú zahalenie hlavy alebo celého tela, čo bolo v rozpore s doterajšími normami,“ oznámila FIBA po kongrese v Hongkongu. Pravidlo odsúhlasili po dôkladnom prieskume možných následkov, ktoré sa začalo už v roku 2014.

V septembri spomínaného roka odstúpili katarské basketbalistky z Ázijských hier, pretože nedostali súhlas nastupovať na zápasy v tradičných moslimských šatkách.

Testovaním prešlo viacero verzií a farebných mutácií pokrývok. „Výsledkom bolo vyvinutie takého modelu, ktorý predstavuje najnižšie riziko zranenia a zároveň nenarušuje farebnú jednotnosť dresov,“ vysvetlila FIBA.

Pokrývka musí spĺňať niekoľko podmienok. Má byť biela, čierna alebo v prevládajúcej farbe dresu, nesmie zakrývať žiadnu časť tváre, vylúčené sú zapínacie prvky v oblasti tváre alebo krku tváre, ako aj akékoľvek vyčnievajúce časti.

zväčšiť Americká moslimská šermiarka Ibtihaj... Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Ibtihaj Muhammadová Americká moslimská šermiarka Ibtihaj Muhammadová na OH v Riu.

V iných športoch na čele s futbalom vstúpilo pravidlo do platnosti už skôr. Na minuloročných OH v Riu de Janeiro napríklad nastúpila s hidžábom americká moslimská šermiarka Ibtihaj Muhammadová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #FIBA #pokrývka hlavy