Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Urbanova ľavá ruka podržala hádzanárov. Trénera sklamal len výsledok

Nevídaná dráma a šťastná i nespravodlivá remíza. Slovenskí hádzanári si môžu po stretnutí s Čiernou Horou gratulovať, že získali aspoň bod. Ale zaslúžili si viac.

04.05.2017 14:56
debata
zväčšiť Jeden z hrdinov stretnutia proti Čiernej Hore... Foto: SITA, Martin Havran
Tomáš Urban Jeden z hrdinov stretnutia proti Čiernej Hore Tomáš Urban.

Boli o kúsok lepším tímom a väčšinu stretnutia viedli. Preto mnohí nevedeli, či sa viac tešiť alebo smútiť.

Len bezchybná Urbanova ľavá ruka a jeho pevné nervy rozhodli, že v kvalifikácii ME 2018 ešte žijú.

Slovenským reprezentantom možno vyčítať najmä to, že nezvládli záver stretnutia, netakticky stratili náskok a mohli nakoniec zostať s prázdnymi rukami.

Od polovice prvého polčasu ich súper len doťahoval náskok, ktorý bol viackrát štvorgólový. Vyrovnať sa mu podarilo až v predposlednej minúte, hoci Slováci hrali presilovku. Sedem sekúnd pred koncom Čiernohorci prvý raz viedli po viac ako polhodine. Už v bezmála stratenom zápase podnikli ešte Slováci zúfalý protiútok a v poslednej sekunde po faule súpera vybojovali sedmičku. Tu Tomáš Urban premenil a dal bodku za svojím výborným výkonom. V zápase premenil všetkých šesť pokutových hodov a dovedna si pripísal deväť gólov.

„Som sklamaný. Ale len z výsledku. Nie z hry. Mrzí ma, že sme po takom priebehu nezvíťazili," komentoval zápas tréner Martin Lipták a aj on dodal, že v závere malo hrať mužstvo rozvážnejšie. „Urobili sme aj zopár hlúpych chýb," dodal.

Šport však prináša ešte divokejšie príbehy. Slováci zažili podobný v úvode aktuálnej kvalifikácie. V prvom zápase predviedli famóznu záverečnú minútu. Pripravili šok Rusku, vyfúkli mu v Moskve „isté" víťazstvo. Pripomeňme si, čo sa vtedy stalo: domáci viedli dvanásť minút pred koncom o šesť gólov (25:19), minútu pred koncom o tri (31:28). A predsa Slováci dokázali vyrovnať – tri sekundy pred koncom dal gól zo sedmičky Rábek (31:31).

Tréner Lipták tentoraz vyzdvihol výkon svojich zverencov predovšetkým v prvom polčase. V ňom vynikol brankár Teodor Paul, ktorý viackrát zachránil spoluhráčov, má výrazný podiel na tom, že sa chytili a začali postupne zvyšovať náskok. Hoci on i ostatní hráči napokon ľutovali, že nevyhrali, museli prijať v súboji s Čiernou Horou aj bod. Znamená, že v kvalifikácii ešte nepovedali posledné slovo a o postup sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude v skupine bojovať do posledného kola. Suverénom skupiny je Švédsko, ktoré v stredu rozstrieľalo v Petrohrade aj Rusko (29:21). Tri ďalšie tímy majú po dvoch bodoch a medzi nimi sa rozhodne o druhom priamom postupujúcom.

V sobotu nastúpia Slováci na odvetu s Čiernohorcami v Bjelom Poli. Prvý zápas naznačil, že to môže byť opäť vyrovnaný zápas. Potvrdzujú to aj hráči. „V odvete očakávam ďalšiu drámu, ale dúfam, že s lepším koncom ako naposledy," vyhlásil jeden z hrdinov stretnutia v Hlohovci Tomáš Urban.

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Švédsko 3 3 0 0 86:59 6
2. Slovensko 3 0 2 1 75:79 2
3. Rusko 3 0 2 1 76:84 2
4. Čierna Hora 3 0 2 1 72:87 2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia hádzanárov #Tomáš Urban