Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česko-slovenská extraliga sa od budúcej sezóny hrať nebude

Z projektu spoločnej česko-slovenskej súťaže v hádzanej mužov nebude nateraz nič. Čakanie na definitívu z českej strany neprinieslo do konca marca pozitívny výsledok.

04.04.2017 11:34
hádzaná Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Množstvo rokovaní vedenia Českého zväzu hádzanej (ČSH) so zástupcami českých klubov nevyústilo k dohode, a tak exekutíva ČSH koncom minulého týždňa potvrdila, že spoločná súťaž sa nebude konať.

„Do príprav súťaže sme investovali mnoho času s vidinou toho, že pomôže postupne zvýšiť úroveň českej hádzanej. Prevažná väčšina domácich extraligových tímov sa však odmietla do tohto projektu zapojiť,“ uviedol k definitíve neobnovenia česko-slovenskej extraligy (ČSE) prezident ČSH Radek Bendl.

Sklamanie vo svojom vyjadrení na oficiálnom zväzovom webe prezident SZH netajil ani šéf SZH Jaroslav Holeša: „Oba zväzy urobili počas uplynulých šiestich mesiacov všetko, aby mohol náš spoločný projekt odštartovať. Za Slovenský zväz hádzanej musím vyjadriť veľkú ľútosť, že sa ho nepodarilo rozbehnúť. Na druhej strane je dobré spoznať partnera pred tým, ako sa s ním vydáte na dlhú spoločnú cestu. Teraz v spolupráci s našimi klubmi začneme pripravovať nový ročník súťaže mužov. Verím, že sa nám ho podarí pripraviť tak, aby bol príťažlivý pre kluby, ako aj pre všetkých fanúšikov hádzanej. S Českým zväzom hádzanej nás nielen v tomto roku čakajú mnohé spoločné projekty a dúfam, že táto rana pod pás od českých mužských klubov sa neprejaví negatívne na našich korektných vzťahoch.“

Pred necelým rokom (26. 4. 2016) vznikla paradoxne na popud českých klubov (v minulosti odmietali rovnakú snahu zo strany SZH, pozn.) dohoda o obnovení spoločnej súťaže. Na jej základe prišlo k uzatvoreniu zmluvy medzi oboma zväzmi o spoločnej súťaži mužov s účinnosťou od 1. 1. 2017 do 30. 6. 2022. Hrať sa malo začať od súťažného ročníka 2017/2018 za účasti 16 tímov – 10 z ČR a 6 zo SR. Zvrat v postoji českých klubov nastal v januári 2017, keď odmietli podať prihlášky, pričom spochybnili úroveň pripravenosti produktu ČSE zo strany ČSH.

„České kluby pod zámienkou rôznych z väčšej časti nezmyselných podmienok začali tlačiť na ČSH a oznámili nezáujem prihlásiť sa do spoločnej súťaže mužov. Chcel by som sa poďakovať ČSH, že do poslednej chvíle sa spolu s naším zväzom snažil komunikovať s týmito klubmi a postupne vyriešil všetky prednesené pripomienky a požiadavky. Oba zväzy pripravili spoločnú súťaž pre ročník 2017/2018 v spolupráci s generálnym partnerom súťaže na takej úrovni, aké hádzaná mužov v tomto priestore nikdy nemala, a to nielen po športovej, ale aj po ekonomickej stránke. Napriek tomu a v rozpore s nielen zdravým rozumom, ale aj za cenu hrubého, arogantného a nekorektného postoja 10 českých klubov voči slovenským klubom, tieto kluby odmietli projekt spoločnej súťaže. Tu by som ešte spomenul, že slovenské kluby mali záujem sa s tými českými stretnúť a vyjasniť si všetko tvárou v tvár, ale takéto stretnutie by podľa ich odpovede nemalo význam. Aj tento ich postoj svedčí o mnohom. Rád by som vyslovil uznanie nad konaním slovenských klubov, ktoré napriek rôznym nepríjemným vyjadreniam a zvratom v konaní českých klubov zostali korektnými partnermi. Takisto by som sa rád úprimne poďakoval za nemenný postoj a férovosť zo strany dvoch českých klubov, ktoré si zachovali svoju tvár – HC ROBE Zubří a HC Dukla Praha,“ pokračoval prezident SZH Holeša, ktorý nedávno informoval, že liga je po športovo-technickej stráne pripravená a zabezpečený je aj jej generálny partner. Ani odkladanie rozhodnutia o zrealizovaní či nezrealizovaní projektu a posúvanie termínov s úpravami podmienok pre české kluby neviedli k zmene ich stanoviska.

„Česko-slovenskú extraligu sme vnímali ako jednu z ciest, ktorá pomôže hádzanú mediálne zatraktívniť a posunúť smerom k vyššej kvalite a lepším výsledkom aj na medzinárodnej úrovni. Samozrejme, nie je to jediný spôsob na dosiahnutie týchto cieľov, preto sa teraz viac sústredíme na ďalšie projekty. Ide napríklad o výraznú podporu mládeže, zvýšenie sledovanosti hádzanej na verejnosti či spoluorganizovanie ME 2022 alebo 2024,“ dodal šéf ČSH Bendl.

Spoločná česko-slovenská súťaž hádzanárov v minulosti fungovala pod názvom HIL päť ročníkov, zanikla po sezóne 2004/2005.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko-slovenská extraliga hádzanárov