Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kropilák dal čapicu Jordanovi a hral aj na betóne

Má tri medaily z majstrovstiev Európy, hral na dvoch majstrovstvách sveta i dvoch olympiádach. Najlepší slovenský basketbalista minulého storočia Stanislav Kropilák je od nedele členom Siene slávy slovenského basketbalu.

20.02.2017 11:00
Stanislav Kropilák Foto: ,
Stanislav Kropilák, nový člen Siene slávy slovenského basketbalu.
debata

Šesťdesiatjeden­ročný bývalý vynikajúci pivot vstúpil medzi úzky okruh velikánov hry spod bezodných košov spolu s Boženou Miklošovičovou-Štrbákovou a dvojicou Peter Rajniak, Evu Polatseková-Petrovičová in memoriam.

„Je to pre mňa česť, no v prvom rade som rád, že SBA vôbec zriadila túto Sieň slávy. Keď som však videl, kto všetko prišiel, musel som si zaspomínať na chlapcov, ktorí už nie sú medzi nami a najmä na Pedra Rajniaka, s ktorým som toho veľa preskákal v Slávii, Interi aj reprezentácii,“ hovorí prezident Interu, ktorý si po skončení kariéry vyskúšal prácu v SOV aj parlamente. Momentálne je prezident BK Inter Bratislava.

Basketbal miloval nadovšetko, preto ho hral až do štyridsiatky. V závere kariéry legionárčil v Belgicku a Luxembursku netradične – na betóne. „V hale neboli žiadne parkety. Len betón a na ňom namaľované čiary. Po zápase otvorili priamo na ihrisku tri krčmy, prišli tam ľudia, pilo sa a na údržbu to takto bolo najlepšie. Aj to sa podpísalo pod mnohé zdravotné problémy. Profesionálna kariéra človeka zničí. Mám vymenené obe kolená, ale stále mávam problémy s chrbtom,“ vysvetľuje.

Zároveň však prizná, že momentálne sa cíti lepšie než pred rokom či dvoma. O basketbale so starými pánmi môže len snívať, ale rád by sa opäť postavil aspoň na lyže, ktoré boli vždy jeho druhou vášňou. „Práve chrbát mi túto zimu zabránil lyžovať, ale verím, že to ešte tento alebo budúci mesiac stihnem. Behať už nemôžem, ale hocikedy by som vyzval ligových hráčov v šestkách,“ usmeje sa.

Obdivuje, že Jaromír Jágr aj v 45-tich rokoch žiari v zámorskej NHL. „V sobotu som v hale niekým žartoval, že v našej lige by som proti niekomu vybehol na palubovku, keby to bolo aspoň trochu možné. Dal by som kôš a bol najstarší v súťaži. Myslím, že by sa mi to podarilo,“ dodáva s úsmevom.

Najviac v kariére si cení striebro z ME 1985 a bronzové medaily z rokov 1977 a 1981. Vysoko však radí aj šieste miesto na olympiáde 1976 v Montreale či päť domácich titulov. Pätnásťkrát nastúpil za výber Európy v exhibičných stretnutiach a v roku 1982 v jednom z takýchto súbojov zblokoval aj fenomenálneho Michaela Jordana. „Mladí chalani sa asi zasmejú, ale je pravda, že som mu dal čapicu. Vtedy sme ešte nevedeli, aký hráč z neho vyrastie, i keď všetci hovorili, že raz bude hviezda NBA,“ priznáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Kropilák