Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hruščáková: Užívam si väčšiu zodpovednosť a stále snívam o WNBA

Zatiaľ čo opora Interu Radoslav Rančík triumfoval v ankete o najlepšieho basketbalistu roku siedmykrát, pivotka Žofia Hruščáková (22) sa z prvenstva tešila prvý raz.

20.02.2017 10:00
Žofia Hruščáková Foto: ,
Žofia Hruščáková.
debata

„Je pre mňa veľká pocta, že som preskočila aj takú osobnosť a legendu ako je Zuzka Žirková a s ňou aj všetky reprezentantky. Absolútne som s tým nerátala, príjemne ma to šokovalo,“ priznáva bývalá hráčka Good Angels. V aktuálnej sezóne zbiera legionárske skúsenosti v euroligovom Győri.

Čomu vďačíte za prvenstvo v ankete?
Určite zavážilo, že som v prvej polovici roka získala v drese Good Angels Košice domáci titul aj Slovenský pohár. S reprezentáciou sme si potom vybojovali postup na tohtoročné majstrovstvá Európy. Teraz pôsobím v Győri, hráme Euroligu – i keď sme tam veľa vody nenamútili – patrím k lídrom družstva. To asi brali hlasujúci tiež do úvahy.

Ako prežívate svoju prvú sezónu v zahraničí?
Všetko je trochu iné. Prvý raz som preč z domu, mám možnosť vyskúšať si žiť samostatne. Navyše, som v tíme trochu v inej pozícii než tomu bolo v Košiciach. Keď sa mi doma nejaký deň nedarilo, príliš to nevadilo. Jednoducho ma zastúpil niekto iný. Teraz je však ťarcha zodpovednosti za družstvo oveľa výraznejšie na mojich pleciach.

Vyhovuje vám to?
Celkom áno. Nemôžem sa už schovať za konštatovanie, že dnes mi to nejde. V tom prípade totiž môže môj tím kvôli tomu prehrať. Maďarská liga je navyše oveľa vyrovnanejšia než slovenská. Vďaka pôsobeniu v Eurolige máme nabitý program a nemáme ani príliš širokú rotáciu. Tréner zväčša využíva najmä sedem hráčok. Našťastie sa nám vyhýbajú zranenia.

Aké sú vaše najbližšie ambície?
S Győrom pomaly dohráme základnú časť ligy, kde sa nám celkom darí. Dvakrát sme porazili aj Šopron. Čaká nás Maďarský pohár a potom play off, kde máme vysoké ambície. Majstrovstvá Európy sú ešte veľmi ďaleko. Nad nimi nepremýšľam.

O WNBA, kde má na vás práva Phoenix, už nesnívate?
Stále platí, že by som si tam rada zahrala. No nezáleží to len na mne. Kempy sa začínajú už v apríli, tento rok odštartujú 23. apríla, a my máme sezónu až do začiatku mája. Zatiaľ mi to nevychádza termínovo zladiť. Musela by som tam byť od začiatku, aby som sa stihla prispôsobiť americkému štýlu, zvyknúť si na prostredie a odohrať nejaké prípravné zápasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žofia Hruščáková