Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ James usadol opäť na trón. Pre milovaný Cleveland

Tretíkrát vyhral titul a tretí raz ho vyhlásili za najlepšieho hráča finálovej série. To, ktorý z primátov si najviac váži, dokonale potvrdili emócie, aké ho v nedeľu v noci premohli.

20.06.2016 17:28
LeBron James Foto: ,
LeBron James na tlačovej konferencii so svojou dcérkou Zhuri po poslednom finálovom zápase NBA.
debata

Po výhre v siedmom finálovom zápase na palubovke favorizovaného Golden State, ktoré 73 víťazstvami v základnej časti vytvorilo rekord NBA a nad Clevelandom viedlo už 3:1, sa hviezdny LeBron James neubránil slzám. Po objatí so spoluhráčmi to s ním poriadne zalomcovalo, ľahol si tvárou na palubovku a obkľúčený zástupcami médií od obrovského šťastia a dojatia usedavo plakal.

„Keď som sa pred dvoma rokmi vrátil späť, stanovil som si jednoznačný cieľ – získať pre moje mesto titul. Vydal som zo seba všetko. Neustále som si opakoval, že môžeme zvládnuť akúkoľvek situáciu – i to, že sme prehrávali už 1:3 na zápasy. Je to výnimočné! Cleveland, toto je pre teba,“ vravel 31-ročný fenomenálny krídelník v prvom, poriadne emotívnom, rozhovore pre ESPN.

Príbeh jedného z najlepších basketbalistov súčasnosti a zároveň i histórie dostal ziskom titulu pre Cavaliers punc výnimočnosti. Pred šiestimi rokmi opustil Cleveland, aby vytvoril v Miami veľkú trojku s Dwyanom Wadom a Chrisom Boshom. Okázalá hodinová šou, počas ktorej oznámil svoje nové pôsobisko, vyvolala v Clevelande rozhorčenie, sklamanie, ba aj nenávisť. Ľudia pálili Jamesove dresy majiteľ Cavs Dan Gilbert ho v otvorenom liste označil za zradcu.

Na Floride získal James za štyri roky dva tituly a dva razy bol vo finále neúspešný. Pred dvoma rokmi sa rozhodol pre návrat a „doma“ ho prijali s otvorenou náručou. Kráľ James, ako znie prezývka štvornásobného najužitočnejšieho hráča ligy, sľúbil, že klub konečne privedie k vytúženému titulu.

Vlaňajší prvý pokus nevyšiel, i keď už postup do finále (prehrali v ňom s Golden State v šiestich zápasoch, James bol suverénne najlepší hráč série) bol menším prekvapením. Historický úspech pre Cleveland (prvý titul od založenia klubu v roku 1970 a prvý pre mesto Cleveland v jednej zo štyroch najvýznamnejších profesionálnych líg v Severnej Amerike od roku 1964) získal punc výnimočnosti aj tým, že Cavs sú vôbec prvý tím, ktorému sa vo finále podarilo otočiť stav z 1:3 na zápasy.

„Nepravdepodobný comeback proti najúspešnejšiemu tímu základnej časti všetkých čias, vedený márnotratným synom, ktorý sa vrátil domov pre ospravedlnenie – pôvabnejšie to už nemôže byť, Cleveland,“ napísali FOX Sports. „Zatracovaný, keď odišiel, oslavovaný, keď sa vrátil. LeBron James v nedeľu dosiahol najúchvatnejší míľnik svojej nadľudskej kariéry, keď priviedol Cleveland Cavaliers k ich prvému titulu v klubovej histórii,“ pridali sa New York Times.

James zaznamenal vo finálovej sérii v priemere 29,7 bodu, 11,3 doskoku a 8,9 asistencie – vo všetkých troch štatistických ukazovateľoch bol vôbec najlepší zo všetkých hráčov série. V záverečných troch dueloch – keď Cavs hrozil koniec sezóny – sa dostal až na 36,3 bodu, 11,6 doskoku a 9,7 asistencie.

„Vo všetkom bol prvý. No nemyslím tým len štatistiky. Potvrdil to aj v najdôležitejšom zápase číslo sedem. LeBron nás takýmto spôsobom viedol počas celej sezóny. Má presne to, čo potrebuje pravý líder,“ pochválil najväčšiu hviezdu tímu spoluhráč Kyrie Irving.

Tretím titulom a najmä levím podielom na jeho získaní sa definitívne zaradil medzi najlepších hráčov histórie. Nik mu už nebude môcť vyčítať, že dokázal uspieť len obklopený ďalšími superhviezdami (dvakrát v Miami a dva razy na olympiáde).

„Počas trinástich rokov mojej kariéry som nikdy nič neoklamal. Vždy som dal do hry všetko – srdce, krv, pot aj slzy, no ľudia i tak dokázali spochybňovať, čo dokážem. No to sú už len včerajšie noviny, ktoré nikoho nezaujímajú,“ cituje Jamesa Yahoo! Sports.

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james