Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky ukrojili z manka, stále veria v účasť na olympiáde

Slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová figurujú v predbežnom rebríčku olympijskej kvalifikácie naďalej pod čiarou pre udelenie miesteniek na augustové OH v brazílskom Riu de Janeiro, veria však, že pod piatimi kruhmi ako účastníčky nebudú chýbať.

22.03.2016 15:50
Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová Foto:
Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová.
debata

Slovenky pridali 80 bodov za prienik do osemfinále na minulotýždňovom turnaji kategórie Open Svetovej série v brazílskej Vitórii a na svojom konte majú aktuálne 3370 bodov. Sú na 19. pozícii, figurujú teda dve priečky za posledným postupovým sedemnástym miestom – to patrí Argentínčankám Ane Gallayovej a Georgine Klugovej, ktoré vo Vitórii svoje konto nezvýšili a majú 3830 bodov.

„Odohrali sme veľmi dobré turnaje, dvakrát sme prešli cez ťažkú kvalifikáciu pomerne hladko. Na Open aj na predchádzajúcom Grand Slame v Riu de Janeiro boli úplne všetci, veľmi silná konkurencia. Posledné zápasy na turnajoch sme prehrali zhodne v tajbrejku, čo zamrzí, ale podávali sme dobré výkony,“ skonštatovala Nestarcová v utorok na stretnutí so zástupcami médií a doplnila: „Každý je pripravený na sto percent. Ak vám nejaký zápas nevyjde, môžete prehrať s každým, ak sa sústredíte na každú loptu, môžete každého zdolať. Vlani nám to viackrát ušlo pomedzi prsty, výsledky neboli také, aké sme si predstavovali. Tento rok nám začiatok celkom vyšiel. Sme dve miesta pod čiarou, stále je o čo bojovať a stále máme veľkú šancu, nič nie je stratené.“ Identickou optikou videla úvodné dve turnajové vystúpenia v roku 2016 aj Natália Dubovcová. „Máme dobrý pocit z našej hry. Šanca je stále reálna, musíme však dobre hrať, bez toho to nejde. Dúfam, že sa v auguste do Ria vrátime,“ uviedla mladšia z najúspešnejšej slovenskej beachvolejbalovej dvojice Dubovcová.

Jej staršia spoluhráčka objasnila, ako sa pripravovali na riziko spojené s vírusom zika prenášanom komármi. Zobrali sme si so sebou repelenty aj sieťky na okná. Natália zobrala od mamy domáci repelent, keď sme niekam šli, smrdeli sme na sto kilometrov a všetci vraveli, že najmenej tri bloky okolo nás sú chránené. Za celý čas som však videla asi dva komáre. Mali tam však bilbord, že jeden komár nie je silnejší ako celá krajina dohromady, vidno, že proti tomu bojujú," povedala Nestarcová.

Dubovcová s Nestarcovou po krátkej dvojdňovej zastávke na Slovensku odletia na Tenerife, čaká na nich ďalšia časť prípravy. Najbližšie sa predstavia na dvoch turnajoch Svetovej série v Číne – absolvujú Sia-men Open (12. – 17. apríla) a Fu-čou Open (19. – 24. apríla). „Odlietame opäť na Tenerife, doma je ešte chladno a veľa by sme nenatrénovali. Už sa nás pýtajú, či tam bývame,“ pousmiala sa Natália Dubovcová a vzápätí dodala: „Z minulého roka môžeme opraviť veľa výsledkov. Stačí pár dobrých a budeme nad čiarou. Aj tréner nám po poslednej prehre povedal, že sme síce neuspeli, ale bolo to o detailoch. Hra celkovo vyzerala dobre, dá sa na tom stavať. Víťazstvo nad favorizovanými Brazílčankami (Julianou Felisbertovou Da Silvovou a Taianou Limovou, pozn.) na úvod skupiny v Riu bolo dobrým štartom do sezóny. Rozbeh niekedy býva ťažší, boli sme však spokojné a verím, že sa to ešte zlepší.“

Ak by sa Slovenky nedokázali vtesnať do elitnej sedemnástky renkingu olympijskej kvalifikácie, poslednou nádejou v súvislosti s OH 2016 by pre nich bol Kontinentálny pohár. Finále európskeho KP za účasti 16 krajín sa uskutoční 22. – 25. júna v nórskom Stavangeri. Víťazky KP sa kvalifikujú do Ria, ďalšie dve družstvá dostanú ešte šancu zabojovať o štart na OH 2016 v interkon­tinentálnom finále. „Ak sa nedostaneme do Ria cez rebríček, pôjdeme do Nórska na finálový turnaj veľmi rady, ale oveľa radšej by sme boli, ak by sa to podarilo cez renking,“ uzavrela Dominika Nestarcová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Natália Dubovcová #Dominika Nestarcová #plážový volejbal