Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráčmi roka Rančík a Žirková, trénerkou Hejková

Za najlepších basketbalistov Slovenska za rok 2015 vyhlásili v nedeľu v Bratislave Radoslava Rančíka a Zuzanu Žirkovú. Dostali najviac hlasov v ankete Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

31.01.2016 17:10
radoslav rančík, basketbal, Foto: ,
Radoslav Rančík počas vyhlasovania ankety o Najlepšieho basketbalistu roka 2015.
debata

Líder bratislavského Interu Radoslav Rančík (nar. 6. októbra 1979 v Košiciach, vysoký 207 cm) je teraz už šesťnásobný víťaz, keďže túto poctu získal aj za roky 2007, 2008, 2009, 2013 a vlani. Druhú priečku obsadil najužitočnejší hráč základnej časti uplynulej sezóny v Česku Dušan Pandula, tretí skončil Michal Baťka.

„Som vďačný za túto poctu. Opäť je to výsledok tvrdej práce, a to nielen v uplynulom roku, ale počas celej kariéry. Som nekompromisný sám na seba, neustále makám. Aj toto je zadosťučinenie. Bez spoluhráčov a trénerov by som však nič nedokázal, keďže basketbal je tímová hra. Vyjadrovali a vyjadrujú mi podporu,“ povedal Radoslav Rančík.

Opora slovenského majstra Good Angels Košice Zuzana Žirková (nar. 6. júna 1980 v Bojniciach, vysoká 175 cm) je celkovo už 8-násobná víťazka ankety po rokoch 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 (kraľovala bez prestávky, keďže v rokoch 2004 a 2006 sa anketa neuskutočnila) a 2014. Teraz predstihla svoju klubovú spoluhráčku Žofiu Hruščákovú, tesne za ňou skončila Marta Páleníková z Piešťanských Ča­jok.

„Nemyslím na to, že by som mohla zaokrúhliť počet víťazstiev v ankete na desať. Ak, tak na Sieň slávy slovenského basketbalu,“ glosovala Žirková. „V posledných dvoch sezónach pod vedením kouča Kováčika trénujem asi najviac v kariére. Nie je to už ako kedysi, keď to šlo akoby samo. Kariéru v reprezentácii som ukončila vlani po majstrovstvách Európy, ale stále dostávam otázky o návrate. Ak aj áno, tak pôjde len o jednorazovú výpomoc.“

Trénerkou roka sa stala Natália Hejková, ktorá priviedla český klub ZVVZ USK Praha k senzačnému triumfu v Eurolige. Teraz v stredu s ním znova postúpila do play-off tejto najprestížnejšej kontinentálnej klubovej súťaže. „Získali sme aj Európsky superpohár, Český pohár a ligový titul. Víťazstvo v ankete je odzrkadlením úspešného roka. Ak by som teraz nevyhrala, povedala by som si, že čo viac treba ešte získať,“ podotkla s úsmevom Natália Hejková, ktorá si uprostred sezóny odskočila do Bratislavy na vyhlásenie: „Našťastie, nehrali sme zápas a kolega za mňa vzal tréning, čiže som mohla pricestovať a v nedeľu popoludní trielim nazad. Bolo príjemné stretnúť sa s priateľmi a basketbalovou rodinou.“

Za najlepšieho mládežníckeho kouča vyhlásili Richarda Kucsu. V hracom období 2014/2015 bol najlepším slovenským rozhodcom Peter Ženiš.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Natália Hejková #SBA #Radoslav Rančík #Zuzana Žirková