Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tulipány zvädli až vo finále

Zlý začiatok, dobrý koniec. Práve to si mohli povedať hádzanárky Nórska po XXII. majstrovstvách sveta v Dánsku (5. - 20. decembra 2015), kde sa vrátili po štyroch rokoch na trón.

21.12.2015 15:30
holandsko, hádzaná, holanďanky Foto: ,
Víťazná semifinálová radosť hráčok Holandska.
debata

Úradujúce európske šampiónky vstúpili do šampionátu prehrou v základnej skupine s Ruskami (25:26), ale svoje účinkovanie zakončili suverénnym predstavením vo finále v Herningu, keď uštedrili lekciu Holanďankám a vďaka hladkej výhre 31:23 (20:9) mohli oslavovať svoj tretí svetový titul.

Podržala ich brankárka Kari Grimsböová, ktorá predviedla v prvom dejstve 14 úspešných zákrokov a mala neuveriteľnú 61-percentnú úspešnosť zásahov. „Holandsko dosiahlo fantastický progres a ďakujem mu za férový zápas. Líderkou nášho tímu bola Kari, ktorá medzi tromi žrďami predviedla viacero skvelých zákrokov. Vďaka vydarenému prvému polčasu sme vyhrali toto finále,“ uviedol kouč Nórok Thorir Hergeirsson.

Nórky vrátili Európe titul, ktorý od roku 2013 patril Brazílčankám. „Myslím si, že sme odohrali takmer perfektný turnaj. Dúfam, že naše úspešné ťaženie bude pokračovať ešte veľa rokov,“ zaželala si opora víťazného tímu Stine Oftedalová, najlepšia stredná spojka MS.

Holanďanky našli premožiteľky až vo finále, ale zisk striebra je pre nich historickým úspechom. V priebehu finále zaostávali už aj o 13 gólov, hoci potom výrazne skresali manko, napokon aj tak prehrali vysoko. „Dnes sme mali v prvom polčase problémy skórovať, ale zaváhaniam sme sa nevyhli ani v defenzíve. Cez prestávku som v šatni hráčkam povedal, že toto nie je spôsob, ako si zaslúžime ukončiť tento šampionát. Musíme bojovať o každú loptu, o každý gól, ísť krok za krokom. Nám sa to podarilo dotiahnuť na rozdiel piatich gólov,“ zhodnotil holandský kouč Henk Groener finále, v ktorom plnila úlohu delegátky Slovenka Jana Stašová.

Zaujímavosťou je, že prišlo k totálnej obmene na pódiu pre najlepších, keďže ani jeden z medailistov na predchádzajúcich MS tentoraz nedosiahol na cenný kov (Brazília skončila 10., Srbsko – 15. a Dánsko – 6.).

Najväčšou hviezdou podujatia podľa udelených ocenení bola Cristina Georgiana Neagová. Dvadsaťsedemročná Rumunka ich získala dovedna tri. Vyhlásili ju za najužitočnejšiu hráčku, so 63 gólmi (z toho 18 z pokutových hodov) sa stala najlepšou kanonierkou turnaja a zároveň sa na poste ľavej spojky dostala aj do All-Star tímu MS 2015. Z víťazného nórskeho družstva je v ňom trojica – stredná spojka Stine Oftedalová, pravá spojka Nora Mörková a skúsená pivotka Heidi Lökeová. Zdolané holandské finalistky zastupuje brankárka Tess Westerová, ďalšími členkami sú ľavá krídelníčka Valentina Ardeanová-Eliseiová z Rumunska a pravá krídelníčka Jovanka Radičevičová z Čiernej Hory.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Nórsko #hádzaná #MS 2015 v hádzanej