Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žirková: Azda sme už útočné trápenie zlomili

Sériu troch prehier prerušili presvedčivým triumfom v Maďarsku. Basketbalistky Good Angels Košice v Šoprone ani raz neprehrávali a zaslúžene vyhrali 86:70 (40:35).

11.12.2015 10:00
Zuzana Žírková Foto: ,
Je oveľa lepšie vyhrať so slabšou defenzívou ako prehrať, keď bránite výborne, tvrdí Zuzana Žirková.
debata

Vďaka tretiemu víťazstvu zo siedmich stretnutí sa s desiatimi bodmi usadili po polovici skupinovej fázy v euroligovom áčku na piatej priečke. Šieste Lille má rovnakú bilanciu, no horšie skóre. „Tentoraz nás podržal útok, nie naša tradičná zbraň – dobrá obrana. Tešíme sa, že sme tento dôležitý zápas zvládli,“ hovorí kapitánka Košičaniek Zuzana Žirková (35).

V predošlých stretnutiach sa družstvo v útoku extrémne trápilo. Strieľalo s katastrofálnou úspešnosťou. Ako sa vám podarilo ofenzívu tak výrazne zlepšiť?
Sčasti sa to zlomilo už v sobotu v ligovom stretnutí s Piešťanmi. V Maďarsku sme to už len potvrdili. Verím, že nám to od teraz v útoku pôjde oveľa lepšie. Súboj v Šoprone nebol jednoduchý po mentálnej stránke. Museli sme vyhrať, aby sme si udržali šance na postup do ďalšej fázy, či už Euroligy alebo Európskeho pohára FIBA.

Súperky vám nastrieľali sedemdesiat bodov. Fungovala obrana slabšie než v predošlých súbojoch?
Áno, je to trochu paradox. Podržal nás útok, v ktorom sme sa doteraz trápili, a nie tradične dobrá obrana. Ono je to však jedno. Je oveľa lepšie vyhrať so slabšou defenzívou ako prehrať, keď bránite výborne. Chvíľami sme mali ťažšie nohy, akoby nás zastihla únava. No zlomili sme to a zvládli. Všetky sme mali niekde v hlave to, že sa nám už dlhšie nedarí v útoku a všetci čakajú, kedy sa to zmení. Prišlo to v správny moment.

Bodovo vás potiahla Američanka Shenise Johnsonová. Začína pomaly napĺňať, čo od nej v klube očakávate?
Každý zápas musí nastrieľať aspoň pätnásť či dvadsať bodov, aby rozhodovala zápasy. Preto sem prišla. Je to osobnosť. Potvrdilo sa, že zohrať sa so spoluhráčkami a zvyknúť si na ne, nie je jednoduché, ani keď je nová hráčka akokoľvek dobrá. Chvíľu to trvalo. Navyše sa k tomu pridala aj reprezentačná prestávka, ktorá nám sťažila zohrávanie.

Má družstvo ešte rezervy? Môže sa zlepšovať?
Ak si udržíme tradične kvalitnú obranu a bude sa nám dariť zapájať aj dobrý útok a rýchlu hru, ktorá družstvu prospieva, tak sa určite nemusíme báť o výsledky. Pred najbližším zápasom v Salamance cítime tiež šancu. V prvom vzájomnom zápase sme ukázali, že keď začneme dobre, tak máme dosť veľkú šancu uspieť. Azda sa budeme môcť opäť spoľahnúť na dobrý útok. Každé víťazstvo je pre nás dôležité.

V predošlých piatich zápasoch ste sa výrazne trápili v útoku aj vy. Je pre vás dôležité, že v Šoprone vám to opäť padalo?
Neviem, či si pamätám podobnú streleckú krízu v mojej kariére. Urobila som nejaké veci a dúfam, že to pomohlo. Už v sobotu som cítila, že to bude v poriadku. Keď sa mi aj nedarí, spoluhráčky to nesmie ovplyvniť. Musia vziať zodpovednosť samy na seba. Samozrejme, je pre nich jednoduchšie, keď sa mi darí. Bolo to na mladších babách vidieť aj v Šoprone.

Prichádza ešte do úvahy aj váš návrat do reprezentačného dresu?
Vôbec sa tým momentálne nezaoberáme – ja ani tréner. Ďalšie reprezentačné zápasy sú ešte strašne ďaleko. Každý sa ma to pýta, ale ozaj nad tým nepremýšľam.

Nakúpili ste už darčeky pre dcérku Dorotku?
Viac-menej už asi áno. Čaká nás totiž ešte jeden náročný euroligový týždeň a potom už všetko zbehne veľmi rýchlo a budú Vianoce. Preto som to chcela zvládnuť v predstihu. Jej požiadavky sa však výrazne menia. Začalo sa to tým, že jej pod stromčekom stačí jedno kinderko a v stredu už vravela, že by chcela veľkého živého bieleho koníka. Som zvedavá, kde skončíme (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Good Angels Košice #Zuzana Žirková