Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistky štartujú kvalifikáciu. Berú len výhry

Bez dvoch najvýraznejších opôr z júnového európskeho šampionátu - skúsenej rozohrávačky Zuzany Žirkovej a Američanky so slovenským pasom Kristi Toliverovej.

21.11.2015 08:00
basketbal, basketbalistky Slovenska, Maroš Kováčik Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik (uprostred dolu) s hráčkami slovenskej reprezentácie.
debata

Slovenské basketbalistky zabojujú o prvé dve víťazstvá v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2017 (uskutočnia sa v Česku) počas novembrového asociačného termínu len s hráčkami z domácej extraligy. Už dnes o 19.00 si zmerajú v Poprade sily s jedným z dvojice outsiderov E-skupiny Portugalskom.

Tréner Maroš Kováčik má v kádri okteto hráčok z ME v Maďarsku. Zaobísť sa však musí bez bývalej kapitánky Žirkovej, ktorá sa po kontinentálnom šampionáte rozlúčila s reprezentačným dresom (realizačný tím sa však nevzdal nádeje presvedčiť ju na návrat pred ďalším asociačným termínom vo februári). Na kľúčovom poste rozohrávačky bude minimálne tentoraz chýbať aj naturalizovaná Slovenka Toliverová.

O to väčšia zodpovednosť bude ležať na ramenách ešte stále len 20-ročnej Barbory Bálintovej. „Som na to pripravená. Obavy nemám. Musím to zvládnuť. Tréner veľmi nemá na výber. Veď v kádri som jediná klasická rozohrávačka. Ostatné dievčatá hrávajú skôr na dvojke,“ priznáva tvorkyňa hry Good Angels Košice, ktorú dopĺňa jej klubový i reprezentačný tréner: „Neobávam sa, že by to Barča nezvládla. Vie, aká je jej pozícia v družstve a čo od nej očakávame.“ Slovenky budú dnes v Poprade i na budúci týždeň v stredu na Islande (20.30) v pozícii jednoznačného favorita a nič iné ako dve víťazstvá si nepripúšťajú. O prvenstvo v skupine by sa mali pobiť len s Maďarskom.

„Kľúčový bude začiatok stretnutí. Ľahké to nebude, ale zakopnutie si nepripúšťame. Portugalsko príliš nepoznáme, ale sústreďujeme sa najmä na našu hru. Počas tréningov sme si obnovili herné systémy a pracovali na zohratosti,“ hovorí Bálintová.

Kováčik priznáva, že o prvom súperovi v kvalifikácii toho veľa nevedia. „Získali sme video zo všetkých minuloročných kvalifikačných zápasov Portugalska, ale veľmi nám to nepomohlo. V kádri totiž ostali len štyri hráčky, pričom dve z nich vtedy hrali minimálne. Nezmenil sa tréner, takže asi budú hrať podobným štýlom, no uvidíme to až na palubovke,“ vraví tréner a ku skladbe tímu dodáva: „Výhodou je, že dievčatá poznajú môj štýl. Všetky okrem Moravčíkovej hrali na šampionáte alebo boli v príprave. Ani Veronika nie je v národnom tíme úplnou novickou, akurát ešte nehrala pod mojím vedením.“

Po dvoch novembrových stretnutiach bude kvalifikácia pokračovať na budúci rok vo februári a opäť novembri – zhodne vždy dvoma zápasmi. Nový formát má svoje výhody aj nevýhody. Basketbalistky sú v tempe z rozbehnutej sezóny, no na prípravu na kvalifikačné zápasy majú výrazne menej času.

Káder Sloveniek

Rozohrávačky: Bálintová (Good Angels Košice), Slamová (Šamorín), Moravčíková (Ružomberok).
Krídelníčky: D. Baburová, K. Tetemondová (obe Ružomberok), T. Páleníková, M. Páleníková (obe Piešťany), Kiššová (Good Angels).
Pivotky: Hruščáková, Jurčenková (obe Good Angels), Krč-Turbová (Piešťany), Kmeťová (Ružomberok).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristi Toliverová #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Zuzana Žirková #basbetbal