Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková: Obhajoba bude extrémna. Ruské kluby kúpili, čo sa dalo

Symbolicky: v stovežatej Prahe pozlátila jednu vežičku. Natália Hejková priviedla basketbalistky USK Praha v ich novom stánku k triumfu v prestížnej eurolige.

14.10.2015 08:00
Natália Hejková Foto: ,
Slovenská trénerka Natália Hejková.
debata

V novom ročníku – začína sa dnes – ich čaká obhajoba prvenstva. „Bude extrémne náročná, no tešíme sa na ňu,“ vraví s piatimi prvenstvami najúspešnejšia euroligová trénerka.

Do novej sezóny vstupuje USK Praha aj s čerstvou vizitkou víťaza Superpohára. Nedostali ste z Jekaterinburgu lákavú ponuku na zmluvu?
(so smiechom) Nie, klub nemením, v Prahe sa cítim veľmi príjemne. Cením si, že hviezdny Jektaterinburg sme zdolali aj druhý raz, čím sme potvrdili naše víťazstvo nad ním v euroligovom finále. Ruský klub veľmi túžil po odvete, pricestoval do dejiska Superpohára takmer s celým vedením, no opäť sme sa po dramatickom priebehu tešili my.

Máte silnejšie družstvo než v minulom ročníku?
Či je silnejšie, ukážu euroligové zápasy. Určite je však iné, aj keď základ ostal. Máme nižší výškový priemer, trochu sme museli zmeniť štýl našej hry. Dáme doň viac agresivity. Keďže odišli skúsené vysoké krídelníčky Jana Veselá a Eva Vítečková, nemáme základnú zostavu so štyrmi hráčkami nad 190 cm. Prišli typovo iné basketbalistky. V sobotu nás preverila americká reprezentácia. Viac než pomerne vysoká prehra ma mrzí zranenie Marty Xargayovej. Španielska reprezentantka si vyvrtla si členok, dva týždne bude chýbať, doliečuje sa aj Petrovičová.

Koho považujete za najväčšieho konkurenta v súboji o trofej?
Jekaterinburg čnie nad všetkými, určite bude silnejší než v minulom ročníku. Získal ďalšiu kvalitnú Američanku – Brittney Grinerovú. Silné sú aj ďalšie ruské tímy Orenburg a Kursk. Nakúpili, čo sa dalo. Našu osemčlennú základnú skupinu považujem za silnejšiu než je druhá. Keby sme Jekaterinburg zdolali aj do tretice, bolo by to skvelé. Nechcem predbiehať, dôležité najprv bude dostať sa do prvej štvorky. V minulom ročníku sme sa v základnej skupine trochu trápili, ale záver súťaže nám vyšiel na očakávanie.

Prežívate momentálne najspokojnejšie trénerské obdobie?
To sa nedá jednoznačne povedať. Aj v predchádzajúcich pôsobiskách som zažila krásne a pôsobivé chvíle. Som však veľmi rada, že som na ne nadviazala aj v Prahe, meste blízkemu môjmu srdcu.

Cítite pred začiatkom euroligy napätie alebo už je to pre vás rutinná záležitosť?
Isté napätie určite. Keby neprišlo, považovala by som to za zlý signál.

Inšpirovali vás futbalisti Slovenska postupom na európsky šampionát?
Zápas som sledovala, je dobré, že vo Francúzsku bude hrať slovenská i česká reprezentácia. Akurát sa musia chlapci vyvarovať slabej chvíľky z luxemburského druhého polčasu, keď sa dovtedy z jasného priebehu stala skoro dráma. Nič to nemení na tom, že Kozákovi zverenci dosiahli vynikajúci úspech. Bola som presvedčená, že z troch pokusov na postup jeden určite dajú.

Chodievate v Prahe aj na futbal?
Veľa voľného času nemám, a ak sa naskytne, uprednostním kultúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Natália Hejková #USK Praha