Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štyri kluby si okrem SBL zahrajú aj v pohárovej Európe

Po ročnej výnimke opäť s nepárnym počtom tímov a zároveň s novým pravidlom o počte slovenských hráčov na lavičke i ihrisku.

03.10.2015 12:00
basketbal, basketbalová lopta Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovenská basketbalová liga vstúpi do novej sezóny štyrmi víkendovými stretnutiami. Ťahákom prvého kola je súboj vlaňajších finalistov. Majstrovské Komárno sa predstaví na horúcej pôde v Prievidzi. Ambiciózny nováčik z Košíc sa predstaví vo východniarskom derby v Spišskej Novej Vsi.

Oproti vlaňajšku chýbajú v súťaži dvaja jej stabilní účastníci. Banská Bystrica sa odhlásila z finančných dôvodov a Handlová pre rekonštrukciu haly. Namiesto jedenástich klubov sa tak v lige predstaví len deväť.

„Z Handlovej nás informovali, že nie sú schopní súčasne utiahnuť rekonštrukciu haly aj extraligovú sezónu. Požiadali nás o ročné uvoľnenie zo súťaže. Klub získal divokú kartu, na základe ktorej sa v budúcom ročníku môže do ligy vrátiť. Súhlasili s tým aj ostatné extraligové družstvá,“ prezradil vrchný riaditeľ SBL Peter Mičuda.

Súťaž sa hrá tradičným formátom štvorkolovo – každý s každým dvakrát doma a dvakrát vonku. Do play off postúpi najlepších osem. V prvom kole sa bude hrať na tri, v semifinále a finále na štyri víťazné stretnutia. V Slovenskom pohári sa predstaví sedem najlepších družstiev SBL po polovici základnej časti a jeden klub z nižších súťaží.

Novinkou sezóny je povinnosť každého tímu mať na zápasovej súpiske aspoň šesť slovenských hráčov, pričom minimálne jeden musí byť vždy aj na palubovke. „Očakávam, že naši basketbalisti ukážu, že toto pravidlo má zmysel a dosiahneme ním to, čo si od neho sľubujeme. Verím, že vychováme na domácich palubovkách hráčov použiteľných pre reprezentáciu,“ tvrdí Mičuda.

Pozitívnou informáciou je aj fakt, že až štyri slovenské mužské kluby sa predstavia v pohárovej Európe. Komárno a Inter budú štartovať v Pohári FIBA Europe, Prievidza a Levice si zahrajú v novovzniknutej nadnárodnej súťaži Alpe Adria Cup.

„Nie je to jednoduchá cesta, preto sme veľmi radi, že sa ňou naše kluby vybrali. Aspoň dostaneme reálny obraz o kvalite SBL, zistíme, či sme konkurencieschop­ní,“ doplnil Mičuda, ktorí vidí favoritov nového ročníka vo štvorici Inter, Komárno, Prievidza a Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská basketbalová liga