Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inter chce byť rarita, Komárno pôjde do azylu

Dlhé roky nemal slovenský mužský basketbal zastúpenie v európskych pohároch. Jedinou výnimkou bola účasť Nitry v Európskom vyzývacom pohári FIBA v sezóne 2011/12.

16.07.2015 18:00
Samo Udrih, T.J. Bannister Foto: ,
Sprava: Samo Udrih z Interu a T.J. Bannister z Komárna.
debata

V budúcom ročníku by však mali slovenský basketbal reprezentovať na európskom poli až dva kluby – majster z Komárna a tretí tím SBL Inter Bratislava.

Najväčšou prekážkou bola v minulosti finančná náročnosť účasti v pohároch. Podmienky strešnej organizácie FIBA Europe sa však stali výrazne priaznivejšími. I preto sa v Komárne i Bratislave rozhodli, že idú do toho. Oba kluby sa prihlásili do novotvoriacej sa súťaže, ktorá nahradí Európsky vyzývací pohár FIBA.

„V minulosti bol poplatok za účasť 5000 eur, ku ktorému bolo potrebné zložiť depozit vo výške 20 000 eur. V súčasnosti je vstup do súťaže bez poplatku a depozit sa znížil na polovicu. Navyše, domáci tím zinkasuje za organizáciu zápasu tri tisíc eur, ktoré pokryjú náklady na rozhodcov a delegáta,“ vysvetľuje zmenu manažér Interu Michal Ondruš.

Záujem o európsku konfrontáciu je teraz výrazne vyšší vo viacerých krajinách. Nová súťaž je naplánovaná pre 64 mužstiev, očakáva sa však, že sa ich prihlási okolo sto. Pred hlavnou súťažou sa tak uskutočnia jedno alebo pravdepodobnejšie dve predkolá.

„Slovenský mužský basketbal má nulový renking, takže budeme úplne dole. Predpokladám, že my aj Inter vstúpime do súťaže hneď v prvom predkole,“ naznačuje manažér komárňanského klubu Jozef Paulik.

Okrem finančných podmienok musia kluby pred vstupom do súťaže splniť viacero ďalších prísnych podmienok. Koše musia byť pevne ukotvené na zemi a nesmú visieť, popri palubovke musia byť LED reklamné plochy, na ihrisku len basketbalové čiary a klub musí garantovať aj výrobu signálu zo stretnutí vo vyšších fázach súťaže.

„Zistili sme, že v našej hale nedokážeme splniť všetky podmienky. Museli sme zvážiť, či do toho pôjdeme aj tak alebo sa vzdáme. Rozhodli sme sa bojovať, hoci prídeme o výhodu domácej palubovky. Zápasy by sme mohli odohrať v Nitre alebo Székesfehérvári. Naši fanúšikovia sú fantastickí a pravidelne nás chodia povzbudzovať aj na ligové stretnutia vonku, preto veríme, že si nájdu cestu aj na pohárové zápasy. Určite pre nich pripravíme aj zájazdy,“ prezradil Paulik.

Inter podmienky splní a bude hrať na Pasienkoch. „Čiary sa zalepia páskami farby palubovky. Je to bežná prax. Väčšina klubov nemá halu, v ktorej by sa hral len basketbal. Verím, že sa dohodneme s niektorou z televízii. Na koše by sme mohli dostať výnimočnú výnimku na jednu sezónu. Asi by sme boli rarita v súťaži. Ak to nevyjde, pravdepodobne si koše požičiame,“ približuje Ondruš.

Bratislavčania zlákali počas leta do tímu najlepšieho hráča uplynulého ročníka Bannistera z Komárna. Spolu s ním prišiel aj Jankovič, po čase sa vrátil späť rozohrávač Bulatovič a v kádri ostal starší z bratov Rančíkovcov Martin. Práve títo hráči by mali byť lídrami Interu.

„Náš káder ostal z veľkej časti pokope. Chlapci si za titul zaslúžia ochutnať európsku súťaž. Som presvedčený, že naša sila nebude nižšia, no až zápasy nám ukážu, ako dopadne konfrontácia s klubmi z iných krajín,“ vraví Paulik a k účasti v novej súťaži dodáva: „Pre nás to bude veľká vec. Veľké plus pre hráčov, Komárno i celý slovenský basketbal. I keby sme mali odohrať len dva či štyri duely v predkolách.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Inter Bratislava #MBK Komárno