Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žirková je rozhodujúci faktor i zjav

Postúpili do druhej fázy a zo základnej D-skupiny si berú víťazstvo nad Litvou a prehru so Španielskom.

15.06.2015 19:00
Zuzana Žirková Foto: ,
Slovenská reprezentantka Zuzana Žirková.
debata

Slovenské basketbalistky mali už pred záverečným stretnutím v Šoprone s Maďarskom (skončil sa po uzávierke tohto vydania) istotu ďalších troch zápasov na majstrovstvách Európy v Maďarsku a Rumunsku. V Györi si v E-skupine zmerajú sily s trojicou postupujúcich z C-skupiny (Srbsko, Rusko a jeden z dvojice Chorvátsko, Lotyšsko).

Zverenky Maroša Kováčika najprv zvládli dva dôležité súboje so Švédskom (72:69) a Litvou (85:79). V sobotu síce nestačili na Španielky, ale s úradujúcimi majsterkami Európy odohrali vynikajúci zápas (81:82).

„Baby ma doterajšími výsledkami milo prekvapili. Veľmi im držím palce. Vidieť, že tvoria dobrú partiu, funguje medzi nimi chémia a kľúčovým faktorom je prítomnosť Zuzky Žirkovej. Výkonom proti Španielsku, s ktorým hrali vyrovnanú partiu, získali väčšie sebavedomie a zároveň vzbudili rešpekt u ďalších súperov,“ naznačuje bývalá reprezentantka Luisa Michulková.

„Veľmi dôležitý bol prvý zápas so Švédkami – najmä pre psychiku. Dievčatám sa v príprave nedarilo, no na šampionáte sa hneď chytili. Sú v eufórii, hrajú dobre a môžu prekvapiť aj v druhej fáze. Reálne hrajú o štvrťfinále, pomôcť im môže najmä výhra s Litvou, ktorá sa počíta aj v ďalšej skupine. To, ako potrápili Španielsko, je zatiaľ najväčším prekvapením ME. Dôležité je, že si postup vybojovali samé, nemuseli sa spoliehať na pomoc iných,“ tvrdí bývalá reprezentačná rozohrávačka Bronislava Borovičková, účastníčka troch ME.

Partnerka manažéra slovenského výberu Romana Adamčíka priviedla pred troma mesiacmi na svet syna Michala, preto na zápasoch základnej skupiny chýbala. „Práve v Šoprone a Györi som v Maďarsku pôsobila, takže ma to veľmi láka. Do Györu sa chcem ísť pozrieť aspoň na jeden zápas,“ prezradila Borovičková. Aj ju zaujal výkon dobrej kamarátky Zuzany Žirkovej v prvom zápase (nastrieľala 26 bodov): „Taká je Žiro. Ako povedal tréner, ona je zjav (smiech). Vynechať takmer celú prípravu a následne odohrať takýto zápas, to vie len Zuzka.“

Okrem Žirkovej si podrobnejšie všíma najmä hráčky Piešťanských Čajok Martu Páleníkovú a Luciu Krč-Turbovú, keďže v klube ešte nedávno pôsobila ako asistentka trénera Martina Pospíšila. „Som rada, že Marta aj Lucia sú platné hráčky. Lucka dala rozhodujúcu trojku so Švédkami,“ poznamenala Borovičková.

Michulkovej sa zas páčia „mladé pušky“ Bálintová, Kiššová, Páleníková a Hruščáková. „Žiadna lopta pre ne nie je stratená. Bojujú, tvrdo bránia, neboja sa ísť do koša a hrajú vyrovnanú partiu s oveľa skúsenejšími protihráčkami. Na hráčkach Good Angels vidieť minúty odohraté v Eurolige,“ tvrdí 30-ročná Žilinčanka a k boju o olympijské miestenky (do Ria postúpi víťaz ME, ďalšie štyri tímy sa zúčastnia na olympijskej kvalifikácii) dodáva: „Prvý krok majú za sebou. Ďalšie budú ešte náročnejšie. Bodaj by im to vyšlo. Pre slovenský basketbal i šport by to bola veľká vec!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Zuzana Žirková #ME 2015 v basketbale žien
Načítavajú sa športové výsledky...