Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SBA a SBL sa dohodli, v lige v hre bude minimálne jeden Slovák

Zástupcovia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) a Slovenskej basketbalovej ligy (SBL) sa v stredu večer dohodli na základných parametroch súťažného ročníka 2015/2016.

11.06.2015 11:43
basketbal, Prievidza, Komárno Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Kluby napokon akceptovali požiadavku asociácie na obmedzenie počtu legionárov v jednom zápase i priamo na palubovke.

„Kluby už vedia, na čom sú, na základe akých princípov bude súťaž fungovať. Podľa toho sa zariadia a majú tri mesiace na to, aby splnili všetky podmienky, na ktorých sme sa dohodli. Ide o tri kľúčové body – prítomnosť slovenského hráča počas celého duelu na palubovke, na každej zápasovej súpiske musí byť aspoň šesť Slovákov a dohodli sme sa aj na poplatkoch za vystavenie licencie pre zahraničného hráča,“ informoval vo štvrtok predpoludním vrchný riaditeľ SBL Peter Mičuda.

„Po stredajších dlhých rozhovoroch môžem konštatovať, že vyhral slovenský basketbal,“ poznamenal prezident SBA Pavol Bagin.

Nový šéf ligy je veľmi rád, že sa obe strany dohodli. „Všetci členovia SBL akceptovali predložené podmienky s malými pripomienkami, ktoré budú dopracované. Môže to byť vnímané ako veľký ústupok od klubov. Po roku fungovania si však zhodnotíme tieto kroky a uvidíme, či mali zmysel. Chceme, aby sa pozdvihla úroveň reprezentačných tímov SR najmä v mužskej kategórii,“ povedal Mičuda.

„Na začiatku nebola vôľa klubov, ale postupom času sme racionálnym uvažovaním došli k tomu, že sa musíme zamerať na dohodu, aby SBL mala poverenie viesť ligu a kluby sa už mohli naplno venovať príprave na novú sezónu. Nebude to pre nich jednoduché, ale berieme to ako odrazový mostík do budúcnosti. Teraz je na slovenských hráčoch, aby sa chopili šance. Verím, že to nezoberú len z ekonomického hľadiska, že si môžu vybojovať lepšie zmluvy, ale príležitosť hrať slovenskú ligu využijú a dokážu, že na to majú,“ doplnil Mičuda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská basketbalová asociácia #Slovenská basketbalová liga