Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko sa odvinie od prvého zápasu, tvrdí Žirková

Pre problémy s nohou absolvovala minimum prípravy so spoluhráčkami a odohrala jediný zápas. Skúsená rozohrávačka Zuzana Žirková však verí, že na majstrovstvách Európy basketbalistiek v Maďarsku a Rumunsku (jej piatych v kariére) pomôže slovenskej reprezentácii dosiahnuť solídny výsledok.

10.06.2015 10:00
Zuzana Žirková Foto:
Slovenská basketbalová reprezentantka Zuzana Žirková.
debata

„Z prvých šampionátov si už veľa nepamätám. Bolo to dávno. Naposledy som hrala v Lotyšsku 2009, kde sme to mali dobre rozbehnuté. Jedna prehra v predĺžení vo štvrťfinále nám však všetko pokazila. Taký je šport, jeden zápas vás zrazí dole,“ tvrdí 35-ročná rodáčka z Bojníc.

Ako ste na tom zdravotne?
Som veľmi šťastná, že môžem skonštatovať – som fit. Trénovala som s dievčatami, hrala v Záhrebe a do všetkého sa zapájam naplno. Verím, že tímu pomôžem. Viem, že odo mňa všetci čakajú veľa, ale na to som zvyknutá.

Na koľko percent ste pripravená?
Odhadom na 95 %. Sama som zvedavá, ako to zvládnem fyzicky, lebo zápasy budú pre mňa extrémne náročné. Vynechala som veľkú väčšinu prípravy, budem musieť ťažiť ešte z klubových zásob. Pri liečbe únavovej zlomeniny som absolvovala všetko, čo bolo dostupné a mohlo mi pomôcť – laser, magnet, elektriku, mäkké techniky, kolagény, lieky aj biolampu.

Očakávate, že budete hrať menej než ste zvyknutá?
Uvidíme podľa vývoja stretnutí. Aj v Chorvátsku som mala odohrať len pár minút a bolo z toho viac než dvadsať. Veľa napovie prvý zápas.

Koľko tréningov potrebujete, aby ste sa cítili komfortne a verili si?
Sebadôvera mi nechýba, na to tréningy netreba. Skôr ide o fyzickú prípravu, aby som zvládla náročné zápasy. S veľkou záťažou totiž pribúdajú chyby.

Čo hovoríte na súperov v základnej skupine?
Myslím si, že naša skupina je najťažšia zo všetkých. Domáce Maďarky pôjdu jednoznačne za postupom. O sile Španielska je zbytočné hovoriť. Postúpiť by chceli aj Švédsko a Litva. S výnimkou Španielska ide o celkom vyrovnané družstvá, aj preto bude veľmi dôležitý hneď prvý zápas so Švédskom. Najmä po mentálnej stránke. Po prehrách v príprave sa potrebujeme dvihnúť víťazstvom.

Aká je sila slovenského družstva?
Máme skvelý tím s mladými hráčkami, ktoré už hrávajú v Eurolige. Keď sa k tomu pridáme my staršie, mohlo by to fungovať. Družstvo je dobre poskladané, v kabíne všetko funguje, ako má.

Nechýbajú tímu väčšie skúsenosti zo šampionátov?
Najmä preto som tu. Chcem dievčatám pomôcť a nasmerovať ich tak, aby všetko fungovalo. Niekedy na ne kričím, môžem si to dovoliť. No mám u nich prirodzený rešpekt.

V príprave prehralo Slovensko osem z desiatich stretnutí. Vnímate pozitívne, že všetky boli proti kvalitným súperom?
Dostatočne nás to preverilo, hoci šampionát bude ešte náročnejší. V príprave sme mohli hrať bez tlaku, teraz to bude vypäté a na rad príde aj nervozita.

Čo je pre vás hlavný ťahák na ME?
Už pred kvalifikáciou som povedala, že absolvujem celý tento cyklus – kvalifikáciu, majstrovstvá Európy a uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Lákadlo je olympiáda. Šancu máme aj my. Každá hráčka má dve ruky a dve nohy. Môžeme zabojovať o prvú päťku. Veľmi dúfame, že dostaneme šancu zahrať si zápas, v ktorom pôjde o všetko. Do Šoprona sa teším, v minulosti som tam pôsobila. Vždy tam boli príjemní fanúšikovia. Verím, že naplnia halu a bude skvelá atmosféra.

Ako si rozumiete s Kristi Toliverovou?
Sme podobné typy, ale nezavadziame si. Spoluprácu sme si vyskúšali už vlani. Poznáme sa. Vie vymyslieť akciu, prihrať i vystreliť. Ja tiež. O to ťažšie to budú mať proti nám súperky. Ak sa bude jednej dariť menej, zoberie to na seba druhá. Ideálne bude, keď sa bude dariť obom.

Príde vás povzbudiť aj dvojročná dcérka Dorotka?
Fandiť bude len pri televízii. Už je totiž u babky a je jej tam výborne. Pokojne ma vymení za cukríky (smiech). Možno ešte dačo vymyslíme a na niektorý zápas príde. Ešte som bez nej tak dlho nebola. Budeme však spolu telefonovať. Už mi vie povedať, čo robila a ako sa má.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Zuzana Žirková #ME 2015 v basketbale žien