Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistky chcú ME odštartovať víťazstvom

Basketbalistky Slovenska v príprave na dôležité majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku (11. - 28. júna) výsledkovo síce neoslnili, ale v reprezentácii z ôsmich prehier v desiatich vystúpeniach nerobia nijakú tragédiu.

09.06.2015 12:05
Zuzana Žirková, Maroš Kováčik Foto: ,
Kapitánka Zuzana Žirková v debate s trénerom Marošom Kováčikom.
debata

„My sme to brali úplne normálne. Verím, že 11. júna po našom prvom zápase proti Švédkam sa budeme usmievať. Je dôležité šampionát dobre odštartovať a všetky výsledky v príprave budú zabudnuté. Som presvedčená, že mladý kolektív doplnený o staršie hráčky vrátane mňa, ktorý zdobí bojovnosť a tímový duch, má na to, aby v Maďarsku uspel,“ vyjadrila odhodlanie čerstvo 35-ročná kapitánka SR Zuzana Žirková, ktorá podstatnú časť prípravy vynechala pre problémy s nohou, ale na záverečnom turnaji by mala patriť medzi líderky družstva.

Odchod Sloveniek do dejiska základnej D-skupiny Šopronu naplánovali na utorkové popoludnie, podvečer už zverenky Maroša Kováčika absolvujú v tamojšej hale tréningovú jednotku. „Pred prvým zápasom máme na programe dovedna štyri tréningy. Najväčšiu pozornosť, samozrejme, sústredíme na Švédky, ktorých hrá je založená na dvojičkách Eldebrinkových. Najmä Frida je hráčka top európskeho levelu, veď len nedávno podpísala zmluvu s ruským Kurskom. Čaká na nás silný a húževnatý súper ako švédska oceľ, ale zároveň z kategórie zdolateľných. Máme o ňom dostatok informácií a pevne verím, že sme ich dobre prelúskali a dievčatám sprostredkujeme to relevantné,“ povedal tréner Maroš Kováčik.

Na šampionáte, kde sa premiérovo predstaví až 20 krajín rozdelených do štyroch skupín, sa bude bojovať aj o olympijské hry v Riu de Janeiro 2016. Priamo do Brazílie postúpi z ME síce iba víťaz, ale tímy na 2. – 5. priečke sa predstavia na olympijskom kvalifikačnom turnaji. Práve umiestnenie v najlepšej päťke je tajným snom Sloveniek. „Príliš skoro sa začalo rozprávať, že ideme bojovať o OH. Základným cieľom zostáva postup zo skupiny. Z matematického hľadiska – ak vyhráme prvé dva zápasy nad Švédkami a Litovčankami, máme reálnu šancu. Nesmieme si nechávať všetko na pondelkový záverečný duel skupiny proti domácim Maďarkám,“ zdôraznil 37-ročný tréner, ktorý má za sebou pôsobenie pri maďarskej ženskej reprezentácii. „Osobne si nemyslím, že by na iné než domáce zápasy bolo v Šoprone veľa divákov. Vnímam to tak, že basketbal v tomto meste je v poslednom období na ústupe.“

Slovenky odštartujú šampionát v hale MKB Aréna s kapacitou 2500 divákov proti Švédkam (11. júna o 16.30 h), o deň neskôr narazia na Litovčanky (16.30), 13. júna vyzvú úradujúce majsterky kontinentu Španielky (16.30) a ich účinkovanie v základnej skupine uzavrie duel proti Maďarkám 15. júna (19.00). Do druhej fázy (zo slovenského pohľadu bude jej dejisko Györ, pozn.) postúpia tri najúspešnejšie družstvá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #basketbal #ME žien 2015