Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistky časujú formu na ME. Prehrami sa netrápia

Prehrali osem z desiatich prípravných stretnutí pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy v Maďarsku a Rumunsku (11. až 28. júna), no veria, že to nie je zlé znamenie. Práve naopak.

07.06.2015 17:16
basketbal, basketbalistky Slovenska, Maroš Kováčik Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik (uprostred dolu) s hráčkami slovenskej reprezentácie.
debata

Slovenské basketbalistky prehrali v piatok v Záhrebe s domácim reprezentačným družstvom 74:81 (41:33), no z Chorvátska si priniesli viac pozitív než negatív. Zverenky trojice trénerov Maroš Kováčik, Peter Jankovič, Martin Pospíšil si čoraz viac zvykajú na naordinovaný štýl hry a na palubovke lepšie spolupracujú. Do tímu výborne zapadla Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová a v Záhrebe odohrala prvý zápas aj najväčšia osobnosť družstva Zuzana Žirková, ktorá sa dlho nemohla zapojiť do prípravy pre problémy s chodidlom.

„Herný štandard dievčat bol v Chorvátsku vyšší než v predošlých zápasoch. Preto máme z neho dobrý pocit, hoci sme prehrali. Nezvládli sme najmä tretiu štvrtinu, v ktorej dievčatá inkasovali až 27 bodov. Dovtedy sme hrali dobre v obrane aj útoku. V stretnutí bol obrovský nepomer v počte trestných hodov – domáce ich hádzali štyridsaťdva a my trinásť. No snažili sme sa napriek tomu hrať koncentrovane a pokúsiť sa o výhru,“ tvrdí jeden z asistentov Pospíšil.

Líderka Žirková mala pôvodne len otestovať zranenú nohu, no nakoniec odohrala 23 minút. „Mohla hrať, cítila sa dobre, tak sme ju zapájali viac, než sme pôvodne počítali. Nastupovala na dvojke a zvládla to relatívne dobre. Tréningový výpadok bolo, pochopiteľnme, cítiť, ale sme veľmi radi, že nám na šampionáte pomôže. Je obrovská osobnosť na lavičke, na palubovke i v šatni,“ poznamenal Pospíšil.

Toliverovú pochválil za to, že na seba preberá zodpovednosť, čo sa prejavuje najmä na jej bodovom konte (Chorvátkam nastrieľala 26 bodov). „Niektoré prvky nášho systému ešte musí dostať do krvi, ale lepší sa to každou minútou na ihrisku,“ uviedol Pospíšil a k bilancii 2 výhry a 8 prehier v príprave dodal: „Počet víťazstiev nás vôbec nezaujíma. Snažili sme sa časovať formu na šampionát a výkony dievčat majú rastúcu úroveň.“

Slovenky odštartujú ME už vo štvrtok o 16.30 v Šoproni stretnutím proti Švédsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristi Toliverová #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Zuzana Žirková