Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičanky majú alternatívny cieľ - štvrťfinále EP FIBA

Dlhodobo najlepší ženský basketbalový klub na Slovensku Good Angels Košice by mal aj v budúcej sezóne účinkovať na európskej scéne.

02.06.2015 12:41
basketbalistky Good Angels Košice Foto: ,
Basketbalistky Good Angels Košice. Uprostred tréner Maroš Kováčik.
debata

Túto informáciu generálny manažér 12-násobného slovenského majstra Daniel Jendrichovský síce zatiaľ definitívne nepotvrdil, ale vzhľadom na pozitívne zmeny vo formáte dvoch najväčších európskych klubových súťaží žien je to pravdepodobné.

Isté je, že v Eurolige bude hrať v sezóne 2015/2016 šestnásť družstiev, ktoré budú rozdelené do dvoch osemčlenných skupín a Košičanky, ak podajú prihlášku, by mali mať garantované miesto v desiatke nasadených. Ďalšie prihlásené kluby potom zohrajú kvalifikáciu o zostávajúcich šesť miest v základnej fáze súťaže. Desiatka nasadených by mala byť známa 15. júna.

„Systém Euroligy sa zmenil v tom, že okrem štyroch postupujúcich do vyraďovacej fázy budú tímy umiestnené na piatom a šiestom mieste v každej z dvoch skupín pokračovať priamo do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Práve toto by malo byť naším cieľom, aby sme sa tam prebojovali,“ uviedol Jendrichovský a k systému nasadenia v EL dodal: „Do úvahy sa budú brať výsledky z uplynulých troch sezón a podľa nich máme miesto v desiatke najlepších takmer stopercentne isté, keďže sa nám raz podarilo postúpiť aj do najlepšej štvorky.“

Košičanky zatiaľ nepodali prihlášku do Euroligy aj vzhľadom na to, že nevedia, kde a za akých podmienok budú v najbližšej sezóne hrať. V Steel aréne si to už nemôžu dovoliť z finančných dôvodov a v domovskej Infiniti aréne budú musieť vykonať určité stavebné úpravy, aby hala zodpovedala predpisom FIBA Europe. Problém je v tom, že sa im končí 10-ročná zmluva s mestom Košice aj agentúrou Infiniti Media a ďalšie zotrvanie v tejto hale je podmienené rokovaniami s primátorom. Ďalšou prioritou je dať dokopy rozpočet minimálne na úrovni 500 000 eur, čo je minimum na solídne účinkovanie v Eurolige.

„Máme pod zmluvou štyri mladé slovenské hráčky, kvôli ktorým sa nám oplatí hrať v Eurolige. Ak sa dohodneme s mestom, budeme mať dva mesiace na to, aby sme halu, ktorá už len do 30. júna ponesie názov Infiniti aréna, dali dokopy tak, aby sa v nej mohla hrať európska súťaž. Tiež budeme mať čas na to, aby sme tím doplnili solídnou kvalitou zo zahraničia. Nechceme sa uspokojiť s tým, že budeme hrať iba v slovenskej extralige, ale do finančného rizika za každú cenu ísť nechceme,“ vysvetlil Jendrichovský.

Kováčik má ponuky zo zahraničia, Košice by ho radi udržali

Po štyroch majstrovských tituloch (2012 – 2015) a historickom 4. mieste v Eurolige 2012/2013 tréner basketbalistiek Good Angels Košice Maroš Kováčik s veľkou pravdepodobnosťou zmení pôsobisko.

„Viem o troch zahraničných ponukách, ktoré má. Osobne som si myslel, že pôjde do elitných klubov ako Fenerbahce Istanbul alebo Nadežda Orenburg, ale v oboch už vyriešili trénerskú otázku. Keby bolo na mne, realizačný tím by som vôbec nemenil. Hoci posledné výsledky neboli úplne ideálne, nastavená klíma v družstve za tie tri roky bola najlepšia za celé moje pôsobenie v klube,“ vyjadril sa generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Čoskoro 37-ročný lučenecký rodák Kováčik (nar. 4. júna 1978), ktorý je zároveň aj koučom ženskej reprezentácie SR, v Košiciach prevzal taktovku po Štefanovi Svitekovi koncom februára 2012. „Chápem, že pre trénera je dobré po istom čase zmeniť prostredie. Ak by odišiel, určite by sme nesiahli po zahraničnom trénerovi. Príležitosť by dostal doterajší asistent Peter Jankovič, ktorý u nás už toho tiež prežil dosť. Museli by sme potom k nemu nájsť vhodného asistenta,“ doplnil Jendrichovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Daniel Jendrichovský #Good Angels Košice #Maroš Kováčik