Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskú hymnu už poznám. Spievať si netrúfam, tvrdí Toliverová

Po turnaji v Karlových Varoch, kde sa pripojila k slovenskej basketbalovej reprezentácii, má do zajtra voľno.

02.06.2015 10:00
kristi toliverová, basketbal, Foto: ,
Musíme zlepšiť obranu, držať ju na vysokej úrovni celých štyridsať minút. Potom budeme nepríjemný protivník, vraví naturalizovana Slovenka Kristi Toliverová.
debata

V Bratislave, kde nikoho nepozná, ho Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová využíva najmä na spánok, regeneráciu a strečing. „Snažím sa dostať telo späť do normálu po presune z Ameriky. Vďaka poriadnej únave po zápasoch v Česku som dobre spala, a tak som celkom zvládla časový posun. Včera som sa bola trošku prejsť v okolí hotela. Do stredy som tu sama, ale neprekáža mi to. Som na to zvyknutá,“ tvrdí. Dvadsaťosemročná rozohrávačka by mala byť najvýraznejšou oporou Sloveniek na majstrovstvách Európy v Maďarsku (11.- 28. júna).

Ako ste sa cítili počas turnaja v Karlových Varoch?
Na to, že som tri týždne nehrala basketbal, to bolo celkom dobré. Ešte nie som na vrchole svojej výkonnosti, čo je pochopiteľné. Na Slovensko som prišla dva týždne pred šampionátom práve preto, aby som sa dostala do ideálnej formy a bola pre družstvo čo najužitočnejšia.

Čo vám ukázali zápasy? Aké by mohli byť silné a slabé stránky tímu?
Snažíme sa hrať inteligentný a usilovný basketbal. Musíme zlepšiť obranu, držať ju na vysokej úrovni celých štyridsať minút. Potom budeme nepríjemný protivník. Najväčšou nevýhodou je, že nám chýbajú vyššie hráčky. Výška je v basketbale vždy dôležitá, ale chýbajúce centimetre môžete nahradiť rýchlosťou. Musíme urobiť z nevýhody našu výhodu.

Kde ste trávili tri týždne po skončení sezóny v Rusku?
Trošku som cestovala po Amerike. Navštívila som viacero príbuzných. Urobila som si trochu voľného času pre seba. Padol mi veľmi vhod. Minulý rok som po skončení sezóny v Európe zamierila do Los Angeles a začala sa chystať na WNBA. Teraz som mala čas aj na rodinu a priateľov. Po európskom šampionáte letím do Los Angeles, kde sa zapojím do rozbehnutej sezóny.

Všetci od vás očakávajú, že budete líderkou tímu. Ste na to pripravená?
Samozrejme. Prvé zápasy boli aj v tomto smere dobré. Začali sme s dievčatami budovať chémiu, a tá sa bude ešte zlepšovať. Páči sa mi, že Slovensko bude patriť na turnaji medzi mierne podceňované družstvá. Mám rada túto pozíciu. Ak sa dobre pripravíme, môžeme trochu poprehadzovať papierové predpoklady.

Tešíte sa už na zápasy na šampionáte?
Bude to pre mňa opäť niečo nové. Proti väčšine dobrých hráčok som už hrala, ale nemám skúsenosti s turnajom, ktorý sa hrá v skupinách a potom sa postupuje ďalej. Navyše nás čaká veľa zápasov v krátkom čase. Všetky musíme byť v optimálnej forme, aby sme mohli dosiahnuť dobrý výsledok.

Čo by ste zaň považovali?
Neviem to ešte odhadnúť. Musíme hrať naplno a zbierať víťazstvá. Nechcem povedať, že musíme skončiť do konkrétneho miesta, aby som bola spokojná. Úspech je pre mňa to, keď zo seba dostanete maximum a využijete vlastný potenciál.

Ľudia okolo slovenského basketbalu snívajú o postupe na olympijské hry. Môže sa Slovensko reálne pobiť o miestenku na olympijskú kvalifikáciu?
Ak by sme tomu neverili, zbytočne by sme cestovali na majstrovstvá Európy. Chceme vyhrávať a pokúsiť sa kvalifikovať do Ria. Bola by to obrovská skúsenosť pre nás všetky. Myslíme na to.

Je práve olympiáda jedným z dôvodov, prečo ste prijali ponuku reprezentovať Slovensko?
Vnímam to ako skvelú možnosť zabojovať o Rio. Rada by som ju využila. Nikdy som si nemyslela, že by sa mi niečo také mohlo podariť. No teraz sa o to pokúsim.

Preberali ste už s trénermi herné systémy? Čo od vás očakávajú?
Zatiaľ na to nebolo veľa času. Určite sa o tom budeme viac rozprávať teraz počas tréningov. Viem, že musím potiahnuť družstvo v útoku aj v obrane. Budem hrať strednú rozohrávačku. Potrebujú odo mňa veľa bodov, čo mi pasuje. Som strelec. Okrem toho však musím aj tvoriť hru a nájsť vhodnú rovnováhu medzi streľbou a prihrávkami.

zväčšiť Kristi Toliverová v reprezentačnom drese... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Kristi Toliverová Kristi Toliverová v reprezentačnom drese Slovenska.

Účasť Zuzany Žirkovej na šampionáte je veľmi otázna. V čom je najväčší rozdiel medzi tímom s ňou a bez nej?
Stále dúfam, že bude môcť hrať a pomôže nám. Môžem porovnať vlaňajšie zápasy s troma z Karlových Varov. So Zuzkou na ihrisku je to pre všetkých ľahšie. Vie, kedy má vystreliť a zjednodušuje mi prácu na palubovke. Je skvelá líderka. Chýbala mi. Ak nebude môcť hrať, musia viac zabrať ostatné dievčatá na čele so mnou.

Príde vás niekto pozrieť do Maďarska?
Možno príde mama. Bola za mnou, keď som hrávala v Maďarsku. Takže to tam trošku pozná a cítila by sa dobre. Bolo by príjemné mať v hľadisku niekoho blízkeho. Uvidíme, či zoženie niekoho na stráženie psa. Potom ju presvedčím.

Poznáte už nejaké slovenské slová?
Priznám sa, že takmer žiadne. No poznám vašu hymnu.

Trúfli by ste si ju zaspievať?
Teraz? Tu? Nie, to by som nezvládla. Dievčatá ju spievajú pred zápasmi. Počula som ju štyrikrát za štyri dni, takže melódiu si už pamätám dobre a aj niektoré slová. Keď budeme hrať na šampionáte veľa zápasov, možno sa k nim postupne pridám.

Ako ste boli spokojná so sezónou v Jekaterinburgu?
Spočiatku to bolo dosť náročné, keďže som nastupovala len na zápasy v Eurolige. Po Vianociach však urobil klub zmenu na súpiske a hrala som už aj v ruskej lige. Hrať za Jekaterinburg je úplne iné než pôsobiť hocikde inde. Musíte sa prispôsobiť a prinášať obete. Je to najlepší tím na svete a užívam si, že môžem deň čo deň pracovať po boku Diany Taurasiovej. Nehrala som vo všetkých zápasoch, nenastupovala na toľko minút, ako by som chcela, ale snažila som sa využiť čas čo najlepšie. Tvrdo som pracovala na tréningoch, aby som sa zlepšovala. S klubom som podpísala zmluvu aj na ďalšiu sezónu. Verím, že v nej budem hrať viac. Máme jednoznačný cieľ – vyhrať ligu, pohár a Euroligu.

Vlani ste vo finále NBA držali palce San Antoniu, ktoré vyhralo. Teraz fandíte Clevelandu alebo Golden State?
Bude to skvelá séria. Milujem hru Golden State a som veľký fanúšik Stephena Curryho. Hráme trochu podobným štýlom a v minulosti ma k nemu často prirovnávali. Je síce na trošku inej úrovni, no aj tak je to príjemné. Golden State vyhrali základnú časť sezóny, stále ich však ľudia trochu podceňujú. No nebude mi prekážať, ani keď vyhrá LeBron James. Budem za neho rada. Zranili sa mu dvaja hviezdni spoluhráči a on aj tak dotiahol Cleveland až do finále. Očakávam skvelý basketbal a teším sa na zápasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #hymna #Kristi Toliverová