Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková: Mám alergiu na striebro

Päť účastí vo finále a päť titulov v basketbalovej Eurolige. Natália Hejková potvrdila svoju úlohu kráľovnej medzi európskymi trénermi a doviedla ZVVZ USK Praha k senzačnému titulu v najlepšej klubovej súťaži na kontinente. Zlaté medaily zbiera aj preto, že na striebro je alergická.

13.04.2015 07:22
Natália Hejková Foto: ,
Natália Hejková.
debata

„Päť účastí vo finále, päť titulov. Pánboh ma má asi rád. Je pravda, že som alergická na striebro, preto nosím len zlato. Strieborné šperky nosiť nemôžem, preto zbieram len zlata,“ povedala novinárom Hejková.

Svoje trénerské čaro ukázala aj v USK, kam prišla v roku 2012 a za dva a pol roka doviedla tím k európskemu titulu. Vo finále Pražanky porazili bohatý ruský celok Jekaterinburg 72:68. „Som naozaj šťastná. Sen sa stal skutočnosťou. Hráčky do toho dali všetko a boli za to odmenené. Na turnaj sme vstupovali ako tie štvrté vzadu, ale verili sme, že môžeme dokázať zázrak, a to sa podarilo,“ radovala sa Hejková.

Tešilo ju hlavne to, ako hráčky tvrdo pracovali v obrane. „V útoku máme ešte na viac, ale čo sme predviedli v obrane, tak to môžu tréneri púšťať svojim hráčkam ako ukážku, ako sa to má robiť,“ vyhlásila šesťdesiatjeden­ročná trénerka.

Triumf s USK je pre ňu o to cennejší, že v jeho drese sama sedem rokov hrala. Aj preto pred rokom odmietla lukratívnu ponuku z Ruska a pokračovala v rozrobenej práci. „Ešte v januári by som tomu moc neverila, ale začala som o titule premýšľať tak pred dvoma mesiacmi, keď náš šéf prišiel s tým, že sa mu zdalo, že vyhráme Euroligu,“ prezradila Hejková.

„Išli sme krok po kroku, mali sme veľmi ťažkú ​​skupinu, postúpili sme do play off s odretými ušami, takže veriť predtým v titul by bolo veľmi trúfalé. Ale teraz pred Final Four sme si verili,“ dodala.

Doma už má dva tituly s Ružomberkom a dva so Spartakom Moskva. „Nerada to porovnávam, každý titul bol iný. Tento bol ale asi najmenej očakávaný,“ pripustila trénerka, ktorá v kluboch zbiera tituly po dvoch.

„To je pravda. Ale je to zložité, pretože titul tiež znamená, že hráčky začnú byť cennejšie a my nie sme tak bohatý klub ako Jekaterinburg. Preto by som bola rada, keby dnešný výkon bol signálom aj pre sponzorov, že sa oplatí do nás investovať,“ poznamenala Hejková.

Sama už v decembri súhlasila, že bude v USK pokračovať minimálne ďalšiu sezónu. Teraz sa snaží o to, aby udržala pohromade aj tím. „To je skôr úloha pre vedenie. Dnes to z finančného hľadiska nikde nie je ružové. Teraz navyše prídu agenti a budú chcieť pre svoje hráčky o 20 percent väčší plat. Ale dievčatá to nerobia kvôli peniazom, ale kvôli eufórii, ktorú dnes mohli prežiť,“ povedala Hejková.

debata chyba