Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí basketbalisti nehrajú v Bratislave pre vysoké nájomné

Slovenská mužská reprezentácia v basketbale našla v aktuálnej kvalifikácii ME 2015 domovský prístav v Pezinku. Je to mesto s veľkou tradíciou, ale menšou halou, kde sa momentálne nehrá ani najvyššia domáca súťaž. Prečo je to tak, vysvetľuje generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý.

20.08.2014 12:59
Slovensko, Švédsko, basketbal Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

„Mesto Pezinok a basketbalový klub Basketbal Pezinok s.r.o podali pomocnú ruku Slovenskej basketbalovej asociácii a prevzali na seba časť technického a finančného zabezpečenia, ktoré je potrebné pre organizáciu takéhoto basketbalového podujatia,“ uviedol Ryšavý. Vzápätí doplnil, že organizácia kvalifikačných zápasov ME si vyžaduje splnenie viacerých predpisov FIBA. Palubovka, šatne pre družstvá a rozhodcov, ale aj iné priestory (napríklad miestnosť pre dopingovú kontrolu) musia vyhovovať predpisom FIBA.

„Patrí sem aj vzdialenosť od medzinárodného letiska, ako aj vzdialenosť hotela od športovej haly. SBA musí zabezpečiť aj TV alebo internetový prenos, vysielanie živých štatistík, odoslanie zostrihu stretnutia na FIBA v časovom limite, ktorý je prísne určený medzinárodnou organizáciou.“

Minulý rok hrala mužská reprezentácia kvalifikačné zápasy v Banskej Bystrici a rok predtým v Leviciach. „Levice majú výbornú halu, žiaľ, hotel, ktorý ako jediný spĺňa požiadavky FIBA, je v konkurze. Záujem o usporiadanie zápasov mala Spišská Nová Ves, kde plánujeme organizovať budúcoročné basketbalové podujatia, pretože je dostupné medzinárodné letisko v Krakove. Do úvahy prichádzajú aj Nitra a Poprad,“ podotkol Ryšavý.

Hlavné mesto Slovenska Bratislava neprichádzala do úvahy pre kvalifikáciu ME 2015 z iného dôvodu: „Nie sme schopní hradiť vysoké nájomné v športovej hale známej pod menom ‚Pasienky‘ a iná hala v Bratislave nie je. Ja osobne by som rád videl hrať reprezentáciu v prievidzskej hale, ale tá musí prejsť malou rekonštrukciou, minimálne premaľovaním palubovky v zmysle predpisov FIBA. V každom prípade chceme, aby organizácia medzinárodných podujatí rotovala medzi slovenskými mestami,“ dodal Ryšavý.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia mužov