Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalisti si trúfajú postúpiť aj bez Gavela

Budú sa musieť zaobísť bez najväčšej hviezdy. Basketbalisti Slovenska sa v augustovej kvalifikácii pobijú o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy bez lídra Antona Gavela.

24.07.2014 20:20
gavel, sekulic Foto:
Anton Gavel zo Slovenska (vpravo).
debata

Letná posila Bayernu Mníchov na želanie vedenia klubu uprednostnila prípravu v rámci nemeckého tímu. Dvadsaťdeväťročný rozohrávač by však bez ohľadu na tento fakt zatiaľ hrať za Slovensko nemohol. Po minuloročnom získaní nemeckého občianstva totiž prišiel o slovenské.

Realizačný tím reprezentácie sa snažil v súčinnosti s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie o opätovné získanie slovenského občianstva pre Gavela. Zatiaľ neuspel, no v úsilí bude pokračovať.

„Uvedomovali sme si, že šanca, aby nám Tóno pomohol v kvalifikácii, nie je vysoká. Aj preto sme si v minulotýždňových prípravných dueloch v Maďarsku testovali aj hru bez neho. O jeho vzťahu k reprezentácii svedčí, že s nami ešte bude trénovať, kým sa mu začne príprava v Bayerne,“ tvrdí tréner národného tímu Milan Černický.

Skúsený kouč oznámil menoslov dvanástich hráčov, ktorí absolvujú od 31. júla záverečnú prípravu pred kvalifikáciou. Dovtedy sa hráči pripravujú len individuálne. „Naša sila na obvode bez Tóna, pochopiteľne, klesne. No pod košom budeme s príchodom Sedmáka a po doliečení Dorazila silnejší. Verím, že chlapci budú v zápasoch príkladne bojovať o každú loptu a pokúsia sa v kvalifikácii uspieť,“ naznačuje Černický ambície.

Slováci sa F-skupine postupne stretnú s Rumunskom, Lotyšskom a Švédskom. Na šampionát postúpia víťazi siedmich skupín a šesť najlepších mužstiev z druhých miest.

„Naša šanca postúpiť je určite vyššia ako vo vlaňajšej náročnej I. fáze kvalifikácie, kde si účasť na ME vybojoval jediný z trinástich tímov. Chceme vyhrať úvodný súboj s Rumunskom a byť úspešní najmä na domácej palubovke. Verím, že aj v poslednom dueli ešte budeme mať o čo hrať. Niektorí nás síce pasujú za outsidera skupiny, ale na Švédov a Rumunov si trúfame,“ tvrdí odhodlane.

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu

Milan Žiak, Nenad Miloševič, Oliver Tot, Marek Kozlík, Marek Jašš, Tomáš Mrviš, Martin Bílik, Andrej Kuffa, Richard Körner, Michal Baťka, Peter Dorazil a Peter Sedmák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Gavel #slovenská basketbalová reprezentácia