Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gavel opäť nastúpi za Slovensko. Zatiaľ len v príprave

Reprezentačný tréner Milan Černický má počas prípravy na blížiacu sa kvalifikáciu o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v basketbale k dispozícii aj najväčšiu hviezdu spod slovenských košov - Antona Gavela.

16.07.2014 18:30
Anton Gavel Foto:
Anton Gavel.
debata

Dvadsaťdeväťročný rozohrávač, ktorý vlani prijal nemecké občianstvo, čím automaticky prišiel o slovenské, dokonca za národný tím nastúpi v dvojici prípravných stretnutí. Vo štvrtok a v piatok si v Kecskeméte oblečie dres s dvojkrížom na hrudi v dueloch s domácim výberom. Naďalej však platí, že v súťažnom, teda i kvalifikačnom súboji, za Slovensko hrať nemôže.

„Tóno s nami trénuje, veľmi by nám chcel pomôcť v kvalifikácii a po tom istom túžime aj my. O jeho vzťahu k reprezentácii svedčí fakt, že nastúpi v oboch prípravných dueloch proti Maďarsku. Komunikovali sme so zástupcami Medzinárodnej basketbalovej federácie a tí potvrdili, že v zápasoch môže nastúpiť. Už aj prítomnosť hráča euroligového kalibru v príprave vynikajúco vplýva na ostatných chlapcov v mužstve,“ približuje manažér slovenskej reprezentácie Roman Adamčík.

Gavel sa v pondelok zapojí do prípravy u svojho nového zamestnávateľa – v Bayerne Mníchov. Priamo v klube zistí, ako sa vedenie a tréneri nemeckého veľkoklubu stavajú k jeho prípadnej účasti v kvalifikácii. Ak mu nebudú robiť problémy, dostanú sa k slovu zástupcovia Slovenskej basketbalovej asociácie. Ak má totiž Gavel nastúpiť v oficiálnom zápase za Slovensko, musí opäť získať slovenské občianstvo.

„Najlepšie by bolo, keby poslanci zrušili alebo zmenili zákon, pre ktorý prišiel Tóno získaním nemeckého občianstva o slovenské. Keďže sú parlamentné prázdniny a táto cesta nie je schodná, pokúsime sa nájsť spôsob, aby mu udelili nejakú výnimku. Začali sme skúmať naše možnosti. Dúfame, že sa to podarí,“ dodáva Adamčík.

Konkurenciu v reprezentácii zvýši Sedmák
V Maďarsku bude mať tréner Černický k dispozícii tucet hráčov – Anton Gavel, Milan Žiak, Nenad Miloševič, Oliver Tot, Marek Kozlík, Marek Jašš, Tomáš Mrviš, Martin Bílik, Andrej Kuffa, Michal Baťka, Peter Šimek a Jakub Petráš. Peter Dorazil si doliečuje zranené chodidlo a Richard Körner absolvuje kontrolu u špecialistu s kolenom. Káder pred ďalšou fázou prípravy doplní ešte Peter Sedmák, ktorý sa doteraz pripravoval individuálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Gavel #slovenská basketbalová reprezentácia