Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dochrámaný Hatalčík: Prešov je ako červené súkno pre býka

Momentálne neprežíva najlepšie obdobie. Peter Hatalčík (60), tréner hádzanárov Tatrana Prešov, suverénov na slovenskej scéne, ktorí získali už ôsmy titul za sebou a desiaty slovenský celkovo, leží dochrámaný v nemocnici.

23.05.2014 12:00
Peter Hatalčík Foto:
Peter Hatalčík.
debata

Presne pred týždňom sa presúval na tréning svojich zverencov na bicykli a na šmykľavej ceste spadol – na pravej nohe má zlomený členok, píšťalu, potrhané väzy, rozbité koleno. Nebol v hale ani na stredajšom treťom finálovom zápase s Topoľčanmi, v ktorom sa jeho zverenci tešili z ďalšieho domáceho triumfu. Ako tréner bol pri prvom i desiatom prešovskom titule.

Titul Tatrana bol všeobecne očakávaný. Potešil vás a zlepšil vašu náladu?
Samozrejme, naša liga je vo všeobecnosti podceňovaná, ale aj Topoľčanci poskladali dobrý tím, mali skúsených hráčov v kombinácii s viacerými šikovnými mladými hádzanármi. O ich sile svedčí aj fakt, že v semifinále si poradili s Hlohovcom. Finále sme zvládli pomerne jednoznačne, v najkratšom možnom čase, ale Topoľčany odohrali s nami dôstojné zápasy. Za povšimnutie stojí fakt, že sme odohrali celý ročník ligy bez jedinej prehry, čo si takisto cením, nie je to úplne bežné.

Čomu pripisujete takú veľkú suverenitu, ktorú má váš tím doma?
Predovšetkým tomu, že Tatran hrá veľa ťažkých zápasov v sezóne, aj v medzinárodných súťažiach. Má najkvalitnejší káder, na naše pomery nadštandardný, ale nie je to napriek tomu vždy ľahké. Prešov je výzva, ako červené súkno pre býka, každý súper, či je posledný v tabuľke, alebo hneď za nami, sa usiluje proti nám podať čo najlepší výkon a zdolať nás. Potvrdzovať celý rok úlohu favorita nie je také jednoduché. Náš titul sa berie ako samozrejmosť a všetci čakajú, že všetko vyhráme.

Chýba vám niečo k absolútnej spokojnosti?
Mrzí ma, že nám tesne ušiel postup do finále nadnárodnej SEHA ligy. Základnú časť sme s päťbodovým náskokom vyhrali, poradili sme si aj so silnými súpermi, zaslúžili sme si, aby sme boli vo finále. V semifinále sme podľahli o gól v predĺžení bieloruskému Bresti Meškov, jedna sedmička bola proti.

Prešov sa zatiaľ márne usiluje prebojovať do hlavnej súťaže Ligy majstrov. Čo mu k tomu chýba?
Chýbalo nám k tomu máličko, naposledy dva góly. Ak chce Tatran postúpiť, potrebuje aspoň takú kvalitu i šírku kádra ako súperi. Aj my máme skúsených, kvalitných hráčov, ale nie je ich toľko, aby sme mohli konkurovať najlepším. S niektorými tímami sa môžeme porovnávať, ale musíme mať aj trochu šťastia, najmä pri žrebe.

Dožije sa Prešov postupu aj v Lige majstrov?
Myslím, že áno, šéf klubu už nejaké kroky urobil a verím, že nebudú posledné. Tatran posilní pivot Michal Kopčo, ktorý sa vracia z Nemecka. A príde aj slovinský reprezentant, veľmi dobrá stredná spojka Vasja Furlan, ktorý hrával v popredných tímoch a je najmä typovo veľmi potrebný pre prešovský tím. Majiteľ sa s ním dohodol na tri roky, čo je mimoriadne dôležitá správa.

Ako dlho sa budete liečiť z ťažkého zranenia?
Zranení mám toľko, že na jeden sekundový pád, je to až neskutočné. Pribrzdil som v zákrute na mokrej ceste, dostal som šmyk a všetko som zastavil na jednej nohe. Nemal som ani ťažký pád, na nohe nemám jedinú odreninu, ale nemôžem chodiť. Pomáham si barlami a s ťažkosťami sa odrážam na ľavej nohe. Koľko bude trvať liečenie, na to nechcem ani myslieť. Jedna sekunda ma postavila do pozície bezmocného, ktorý je odkázaný na opateru iných. Som z toho frustrovaný, keby som to chcel riešiť dôsledne, do úvahy prichádza až výmena kĺbu kolena. Najskôr si musím dať dokopy členok a koleno primerane spevniť, aby som mohol chodiť.

Vrátite sa ešte na prešovskú lavičku?
To nie je otázka na mňa, ale na majiteľa klubu… Zmluvu ešte mám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Peter Hatalčík