Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Good Angels vrátili basketbal na vrchol

Jubilejný desiaty domáci titul, víťazstvo v Stredoeurópskej lige (spoločná súťaž najlepších slovenských a maďarských družstiev), štvrté miesto v prestížnej Eurolige a vypredaná Steel aréna.

20.12.2013 22:00
Good Angels Košice Foto: ,
Good Angels Košice sa stali najlepším športovým kolektívom roka.
debata

Basketbalistky Good Angels Košice majú za sebou najlepší rok v histórii klubu, čo ich v hlasovaní novinárov o najlepší športový kolektív roka 2013 vynieslo na prvé miesto. Z tohto ocenenia sa košický klub tešil po prvý raz. Basketbalový klub triumfoval v ankete naposledy pred 14 rokmi, keď vyhrali Ružomberčanky.

„Veľmi si to vážime. Je úžasné, byť najlepším športovým kolektívom na Slovensku. Predbehli sme tenistky, ktoré sú medzi bežnými ľuďmi omnoho viditeľnejšie, známejšie i obľúbenejšie. Teší ma, že nám novinári dali toľko hlasov a ocenili, že nám tento rok naozaj vyšiel. Rovnaké ambície máme aj do toho nasledujúceho,“ tvrdí kapitánka družstva Lucia Kupčíková.

„Som hrdá na to, že môžem byť súčasťou takého kvalitného a vynikajúco fungujúceho klubu. Už to, že nás vybrali medzi tri najlepšie kolektívy, je výborná správa pre ženský basketbal na Slovensku a zároveň úspech pre Good Angels. Osobne si triumf v ankete veľmi vážim, spolu s víťazstvami vo WNBA ho radím medzi najväčšie úspechy v kariére,“ dodáva najväčšia hviezda tímu, americká pivotka Planette Piersonová.

Klub, vtedy pod názvom Delta V.O.D.S. Košice, rozbiehal Daniel Jendrichovský v roku 2001 najmä kvôli manželke Hanke. Po počiatočných problémoch sa postupne začlenil medzi slovenskú elitu a ľudia v klube začali snívať o pokorení Ružomberka. V druhej sezóne prišla prvá výhra nad dovtedy dominantným družstvom a o rok neskôr prvý titul. Odvtedy kraľujú Košičanky domácej scéne nepretržite – už desať rokov.

V predošlom ročníku si zakladateľ a generálny manažér klubu splnil ďalší z veľkých snov – postup na záverečný turnaj Euroligy. Vo Final Eight postúpili zverenky Maroša Kováčika do semifinále, kde nestačili na Fenerbahce a v dueli o tretie miesto podľahli neobľúbenému súperovi Bourges.

„Každý športovec či kolektív sníva o tom, že sa dostane medzi najlepších vo svojej krajine. Prikladáme oceneniu veľkú vážnosť. V našom prípade to považujem za ocenenie dlhoročnej poctivej práce, ktorá vygradovala najlepšou sezónou v histórii klubu, nie jednorazového prekvapujúceho výsledku. Iste nám pomohol aj záver roka, keď sme usporiadali dva euroligové zápasy v Steel aréne, vyvolali basketbalovú eufóriu a prekonali divácky rekord súťaže,“ vysvetľuje Jendrichovský.

Dodáva, že ocenenie si veľmi vážia všetky hráčky, ktoré k nemu výkonmi pomohli. „Pýtali sa ma na to aj nové hráčky Bieloruska Jelena Levčenková a Švédka Farhiya Abdiová. Keď som im vysvetlil, o akú anketu ide, uznanlivo prikývli. Vraveli, že v ich krajinách ide o veľmi prestížne ankety a dodali, že ženský basketbal by sa tam nemohol dostať na prvé miesto v konkurencii iných športov,“ prezradil Jendrichovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Jendrichovský #Good Angels Košice #Lucia Kupčíková #Planette Piersonová