Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí volejbalisti sa predstavia v roku 2014 prvýkrát vo Svetovej lige

Slovenská volejbalová reprezentácia bude v roku 2014 hrať v prestížnej Svetovej lige. Rozhodlo sa o tom na nedeľňajšom mítingu v sídle Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) vo švajčiarskom Lausanne.

01.12.2013 20:08 , aktualizované: 21:33
Slovensko volejbal trofej Foto:
Slovenskí volejbalisti s trofejou pre víťaza Európskej ligy. Teraz si po prvý raz vyskúšajú Svetovú ligu.
debata

Pre Slovensko ide o premiérovú účasť v súťaži, ktorá bude mať budúci rok nový formát. Dvadsaťosem tímov rozdelili do siedmich výkonnostných štvorčlenných skupín. Slováci nastúpia v G-skupine proti Portoriku, Číne a Španielsku.

„Je dôležité, že sme nechýbali pri zrode nového modelu tejto prestížnej súťaže a záleží od nás ako sa nám bude dariť a či sa dostaneme ďalej. Verím, že to bude atraktívne aj pre divákov a posunieme volejbal na Slovensku o schodík vyššie,“ uviedol šéf Slovenskej volejbalovej federácie Ľubomír Halanda.

Kvarteto v G-skupine odohrá dva turnaje. Prvý by sa mal uskutočniť od 6. do 8. júna v Portoriku, druhý od 13. do 15. júna by malo organizovať Slovensko. Víťaz skupiny a lepší druhý z G a F-skupiny (Tunisko, Turecko, Kuba, Mexiko) postúpi na záverečný turnaj Final Four, ktorý by malo hostiť Turecko. Víťaz Final Four postúpi o poschodie vyššie a v roku 2015 sa predstaví v C, D, alebo E-skupine.

Slovensko je spoločne s Belgickom, Tuniskom, Tureckom a Mexikom jedným z piatich nováčikov Svetovej ligy. „Je to historický moment pre FIVB a Svetovú ligu. Chceme týmto krokom dať šancu viacerým krajinám hrať v tejto prestížnej súťaži,“ komentoval prezident FIVB Ary Graca.

O víťazovi Svetovej ligy sa rozhodne na turnaji Final Six. Účasť na ňom si zabezpečia dvaja najlepší z A a B-skupiny, organizátor turnaja (taktiež účastník elitnej kategórie) a najlepšie družstvo zo skupín C, D a E (vzíde z turnaja Final Four).

Zloženie výkonnostných skupín Svetovej ligy

Elitná kategória – A-skupina: Brazília, Taliansko, Poľsko, Irán. B-skupina: Rusko, USA, Bulharsko, Srbsko.
Druhá kategória – C-skupina: Belgicko, Kanada, Austrália, Fínsko. D-skupina: Argentína, Nemecko, Francúzsko, Japonsko. E-skupina: Holandsko, Kórejská rep., Portugalsko, Česko.
Tretia kategória – F-skupina: Tunisko, Turecko, Kuba, Mexiko. G-skupina: Portoriko, Čína, SLOVENSKO, Španielsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová liga vo volejbale #slovenská volejbalová reprezentácia