Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jekaterinburg je favorit, Košičanky môžu prekvapiť, tvrdí Hejková

Basketbalová euroliga mala v Steel Aréne premiéru pred šiestimi rokmi. Košičanky vtedy hostili euroligového šampióna, družstvo Spartaka Moskovská oblasť.

27.11.2013 09:00
Natália Hejková Foto:
Natália Hejková.
debata

Viedla ho úspešná slovenská trénerka Natália Hejková – dvakrát s ruským klubom získala euroligové zlato. Jej zverenky suverénne dominovali v najprestížnejšej klubovej súťaži, domáci Kosit zdolali 84:62. „Dobre mi padlo, že diváci zatlieskali obom tímom i mne,“ vraví trénerka USK Praha.

Čo vám utkvelo v pamäti z toho zápasu?
Rada si naň spomínam. Po dlhšom čase som opäť prišla na Slovensko, čo bolo príjemné. Stretnutie sa hralo vo vynikajúcej atmosfére, bolo oslavou basketbalu. Košičanky nás v úvode súťaže poriadne potrápili u nás, vyhrali sme tuším o dva body. Vtedy nám chýbali niektoré opory. Na východ Slovenska sme už prišli v najsilnejšej zostave, o víťazstve som nepochybovala.

Aké prostredie ponúkol hokejový stánok?
Pravé basketbalové, všetko bolo v poriadku. Vo vyspelých krajinách je zaužívané, že vo viacúčelových arénach sa jeden deň hrá hokej a na ďalší basketbal.

V Steel Aréne sa opäť chystá basketbalový sviatok. Domáce nastúpia opäť proti euroligovému šampiónovi – tentoraz z Jekaterinburgu. Dlho bol v tieni moskovského Spartaka. Kedy sa začala jeho hviezdna éra?
Jekaterinburg sa dlhodobo usiloval o euroligový primát. Prvý získal v roku 2003, no potom viac ráz stroskotal práve na moskovskom Spartaku. Vyžrebovanie bolo nastavené tak, aby sa silné ruské kluby nestretli vo finále. Kým Spartak po tragickej smrti mecenáša Šabtaja Kalmanoviča začal viac šetriť, Jekaterinburg so silným ekonomickým pozadím vie rozprávkovo zaplatiť najlepšie hráčky sveta. Na repete euroligového zlata však čakal až do tohto roku, keď doma vyhral Final Eight, vyvrcholenie euroligy. Má hviezdami nabitý káder na čele s Američankami, krídelníčkou Dianou Taurasiovou a podkošovou Candace Parkerovou, momentálne najlepšími basketbalistkami planéty.

Ktorá je pre družstvo cennejšia?
Podľa môjho názoru Diana. Je všestrannejšia, má stabilnejšiu formu. Candace na to, aká je vysoká, je mrštná i pohyblivá. Obe vedia rozhodnúť zápas, čo už neraz potvrdili.

Čiže – Košičanky sú bez šance?
To zasa nie, no musia zahrať na hranici svojich možností, ak chcú favorita prekvapiť. Z vlastnej skúsenosti viem, že chvíľu trvá, kým hviezdy utvoria tím. Američanky prichádzajú do Európy neskôr. Francúzsky Bourges nedávno vzdoroval v Jekaterinburgu do samého záveru, podľahol len o päť bodov 52:57. O víťazný obrat sa postarala Taurasiová s Parkerovou.

Vaše zverenky tiež vstúpili do euroligy dvoma víťazstvami. Trúfate si i na silný Galatasaray Istanbul?
V stredu s ním hráme doma, prečo nie? Bude to prvá vážnejšia previerka. Dúfam, že ju zvládneme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Natália Hejková