Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskí volejbalisti sú zdolateľní. Ak majú slabší deň

Prečo nie? Bol by som rád, odpovedal Andrej Voronkov pred týždňom na otázku, či by si rád zmeral sily so Slovákmi na majstrovstvách Európy.

24.09.2013 09:00
Gdaňsk, volejbal, ME, Ondrušek, Millan Bencz,... Foto: ,
Na snímke zľava Roman Ondrušek, Millan Bencz, Juraj Zaťko, Tomáš Kmeť a celkom vpravo Matej Paták v nedeľňajšom zápase proti Poľsku.
debata (2)

Slová trénera ruských volejbalistov zazneli po zápase v bratislavskom NTC, ktorý bol pre oba tímy generálkou na šampionát. Prianie sa v utorok skúsenému koučovi splní.

Držiteľ zlata z londýnskej olympiády a aktuálny víťaz Svetovej ligy bude súperom Slovákov v bitke o štvrťfinále. Zverenci Štefana Chrtianskeho narazia na najväčšieho favorita turnaja, ktorému sa každý z tímov chcel pred štartom podujatia vyhnúť. „Ak podáme stopercentný výkon a Rusi budú mať slabší deň, môžeme s nimi niečo uhrať,“ vyhodnotil postupové šance slovenského tímu Chrtiansky.

Partia okolo kapitána Michala Masného sa mohla Rusom vyhnúť v prípade, že vo svojom poslednom zápase v základnej skupine zdolá Poliakov. Domácim, ktorých hnala vypredaná 12-tisícová hala, však Slováci podľahli 1:3 a obsadili tretie miesto. „Minimálny cieľ sme už splnili. Teraz nás čaká nesmierne kvalitný súper, ktorého mnohí považujú za najlepšieho na svete,“ vraví Chrtiansky.

Slováci, ktorí obhajujú na šampionáte výborné piate miesto, sa s druhým tímom svetového rebríčka (za Brazíliou, slovenská reprezentácia je na 26. mieste) stretli počas prípravy na ME dvakrát. V oboch dueloch prehral 0:3. „Vďaka tomu však máme Rusov, ktorí budú pod väčším tlakom, dobre zmapovaných. Verím, že nám pomôžu aj poľskí fanúšikovia, ktorí by mali držať palce slabšiemu tímu,“ tvrdí tréner.

Slovenské nádeje zvyšuje fakt, že ani Rusi nie sú na turnaji stopercentní. Hneď v prvom zápase podľahli prekvapujúco Nemcom – 0:3 na sety. „Sú zdolateľní. To, čo dokázali Nemci, sa môže podariť aj nám. Musíme hrať odvážne – s maximálnym rizikom,“ upozorňuje smečiar Matej Paták, nováčik na ME.

Favorit zápasu je jednoznačný. Potvrdzujú to nielen experti, ale aj stávkové kancelárie. Kým na Rusov vypísali spomedzi všetkých osemfinalistov najnižší kurz, na Slovákov najvyšší. „Môžeme len prekvapiť. Je dobré, že sme si Rusov otestovali vo dvoch prípravných zápasoch. Predsa len, je to iné, ako ich sledovať v televízii,“ vraví blokár Tomáš Kmeť, kapitán tímu z Prahy 2011.

„Ak podáme taký výkon, ako v prvých dvoch setoch v súboji s Poliakmi, máme šancu na úspech,“ dodáva v rozhovore pre svf.sk.

Optimistu v sebe nezaprie blokár Emanuel Kohút. „Už sme na nich zvyknutí, tak by sme ich teraz mohli zdolať. Napokon, jeden z troch zápasov by nám predsa mohol vyjsť,“ vyhlásil s úsmevom. Zápas, ktorý sa začína o 17.00, vysiela v priamom prenose druhý program RTVS.

Slovensko – Rusko na ME
1997 Holandsko skupina 3:2
2001 Česko skupina 1:3

Rok, miesto konania, fáza, výsledok

Poďme bez rešpektu do nich, odkazuje Diviš

Na európskom šampionáte mal byť najväčšou hviezdou a ťahúňom slovenského tímu, ale zranené koleno ho na vrchol roka nepustilo.

Kým na majstrovstvách Európy v roku 2011 patril Lukáš Diviš k hlavným strojcom veľkého slovenského úspechu, tohtoročné sleduje len v televízii. Napriek tomu bude pre uznávaného smečiara, ktorý sa v apríli podrobil operácii, utorňajší súboj Slovákov s Rusmi výnimočný. Už dva roky totiž pôsobí v Lokomotive Novosibirsk, s ktorým dokráčal v minulej sezóne k trofeji pre víťaza prestížnej Ligy majstrov.

Čo by malo na veľkého favorita platiť? „Dôležité bude predovšetkým podanie. Chalani pri ňom musia riskovať. Na Rusov by mohli platiť plachtiace lopty,“ uviedol pre Pravdu Diviš. „Celý tím musí podať stabilný výkon bez výraznejších slabín,“ dodal.

Žilinský rodák pozná ruskú reprezentáciu veľmi dobre. Káder Andreja Voronkova tvoria len hráči z ruskej najvyššej súťaže. Traja z nich sú dokonca Divišovými spoluhráčmi z Novosibirsku. „Rusi nás určite nepodcenia. Sú dostatočne skúsení a uvedomujú si, že im ide o veľa. Navyše, pre Rusov je charakteristické, že majú najvyššie ambície. Vždy a všade chcú byť prví. Rovnako sebavedomo by sme mohli pristúpiť k zápasu aj my, zároveň však s pocitom, že nemáme čo stratiť. Poďme preto bez rešpektu do nich,“ odkazuje s úsmevom 27-ročný najlepší volejbalista Slovenska za minulý rok.

Podľa Diviša by mali ukázať Slováci v utorňajšom zápase rovnaký prístup, ako v druhom stretnutí s Tureckom. „Veľmi si vážim, ako sa k duelu postavili. Dokázali ho otočiť napriek tomu, že sa pre nich vyvíjal veľmi zle,“ zakončil jediný slovenský volejbalista, ktorý vyhral Ligu majstrov dvakrát (aj v drese nemeckého Friedrichshafenu).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gdansk #chrtiansky