Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok na Spiši mi vrátil chuť do basketbalu, vraví Palušná

Regina Palušná (23) má na krku extraligový bronz a konečne radosť z basketbalu. Talentovaná, ale zraneniami sužovaná pivotka ešte v juniorskom veku bola dvakrát strieborná s Ružomberkom. Po prestupe do Valencie sa tešila z titulu v prestížnej španielskej lige a neskôr pridala striebro v maďarskom Pécsi.

26.04.2013 19:01
Regina Palušná Foto: ,
Regina Palušná
debata

Aktuálny bronz v slovenskej extralige so Spišskou Novou Vsou si však váži ešte viac. „Táto medaila je síce len bronzová zo slovenskej ligy, znamená pre mňa veľa. Po štyroch rokoch som odohrala konečne celú sezónu. Tento rok v Spišskej mi vrátil chuť do basketbalu,“ vraví pivotka ŠKBD Rücon Spišská Nová Ves.

Do tímu extraligového nováčika ste prišli po štvrtej operácii kolena rozohrať sa. Aká bola pred sezónou vaša základná ambícia?
Keď som prišla na Spiš, nevedela som, do čoho idem. Z kádra som nepoznala jedinú hráčku a o medailovom úspechu som vôbec nerozmýšľala. Chcela som len hrať pravidelne a najmä dohrať sezónu.

Čo rozhodlo o zisku historickej bronzovej medaily pre Spišskú Novú Ves?
V sezóne nám niektoré ciele nevyšli, najmä skončiť v prvej štvorke po základnej časti a zahrať si maďarsko-slovenskú ligu. V závere sme sa však zomkli a v poslednom zápase o bronz v Šamoríne ukázali väčšie srdce. Po prvom polčase sme ešte prehrávali, ale cez prestávku sme si povedali, že urobíme pre medailu všetko. Podarilo sa a veľmi si to užívam.

Hrávali ste v Španielsku, Francúzsku aj Maďarsku. Teraz zrazu extraliga na východe Slovenska. Neoľutovali ste tento svoj krok?
Ani raz som si nepovedala, že to nebol dobrý krok. Počas celej sezóny som bola spokojná. Čo sa týka samotných zápasov, boli aj chvíle, keď to nešlo a boli sme mentálne dolu. To vtedy, keď sme síce porážali slabších, ale nevedeli sme zdolať ani jedného silného súpera. Dostali sme sa z toho a odmenou nám je bronzová medaila.

Kvalitatívne to nebol skok smerom dolu?
Nebolo to pre mňa ľahšie ako keď som hrala v zahraničí. A to najmä preto, že som hrávala veľa a tento tím bol z veľkej časti postavený na mne. Veľa sa odo mňa očakávalo, aj keď nielen odo mňa.

Regina Palušná bola oporou Spišskej Novej Vsi v... Foto: www.skbd-snv.sk
Regina Palušná Regina Palušná bola oporou Spišskej Novej Vsi v tejto sezóne.

Boli ste v útoku jednou z líderiek spišského tímu. Ako by ste zhodnotili samu seba v sezóne 2012/13?
Tvrdo som na sebe pracovala a konečne cítim, že mi niečo vyšlo. Po rokoch, keď mi pre zranenie a dlhé herné prestávky nevychádzalo takmer nič, mám veľkú chuť do basketbalu. Beriem to ako nový začiatok a veľkú výzvu, že ešte chcem niečo dokázať. Čo sa týka mojej hry, to nech hodnotia iní.

S kým sa vám počas sezóny v Spišskej najlepšie hralo?
Dosť sa nám menil káder, ale určite s Dianou Beňuškovou. Poznáme sa už desať rokov, hrávali sme spolu v mládežníckych kategóriach. Čo sa týka videnia hry, prihrávok a pasov, veľmi si rozumieme.

Aký je váš momentálny zdravotný stav? Operované koleno vydržalo?
Posledné dva mesiace boli náročné. Viackrát mi ťahali vodu z kolena, chodila som aj na injekcie, len aby vydržalo do konca sezóny. Voda sa mi v kolene tvorí doteraz a mám ho opuchnuté. Posledný mesiac som mala aj problémy so zápalom achilovky, ale to sa dá vyriešiť odpočinkom.

Dalo sa si s tým vôbec hrať na požadovanej úrovni?
Dalo. Veď som dohrala sezónu a úspešne. Počas zápasovej eufórie som to ani nevnímala, ale dni po zápasoch boli ťažké. Telo ma bolelo, bola som unavená viac ako predtým.

Téma reprezentácia je aktuálna? V polovici júna sa vo Francúzsku začínajú majstrovstvá Európy.
Pôjdem za svojím lekárom a uvidíme. Reprezentačný tréner pán Vojtko sa na mňa bol v Spišskej počas sezóny pozrieť a vravel, že so mnou ráta. Ja som mu povedala, že ak nebudem mať žiadny problem, pôjdem do reprezentácie, ale nasilu nie. Ak koleno nebude v poriadku, budem oddychovať. Konečne som odohrala celú sezónu a chcem aj ďalšiu.

Kde to bude? Existuje aj možnosť, že zostanete v Spišskej Novej Vsi?
Určite tá možnosť, že zostanem v Spišskej, existuje. Budem sa ešte rozprávať so svojím agentom, ale aj manžérom Rüconu Robom Šimkuľákom. Práve on mi veľmi pomohol, že ma sem zobral rozohrať sa. Som mu za to vďačná a nerada by som Spiš len tak opustila.

Vedenie im sľúbilo dovolenku v Egypte
Basketbalistky Spišskej Novej Vsi majú už po sezóne a po štvrtkovom prijatí u primátora a slávnostnej večeri sa pomaly rozchádzajú do svojich domov. V máji by sa však mali ešte stretnúť. Dôvodom je spoločná dovolenka. „Vedenie nám sľúbilo, že ak získame medailu, pôjdeme do Egypta. Verím, že svoje slovo dodržia. Zatiaľ sa netvárili, že by to tak nemalo byť,“ vravela so smiechom pivotka Spišskej Novej Vsi.

debata chyba