Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Libor Hudáček: Hre som mal dať myšlienku. Azda mi to vyšlo

V minulej sezóne chýbal v kádri Craiga Ramsayho na olympiáde aj majstrovstvách sveta. Pri návrate do národného tímu na Švajčiarskom pohári však Libor Hudáček (28) ukázal, že hokejovej reprezentácii má stále čo ponúknuť.

16.12.2018 13:56
Libor Hudáček Foto: ,
Libor Hudáček na zraze reprezentácie.
debata

Najmä v druhom stretnutí s Rakúskom (6:1) tvoril hru, rozdával prihrávky a potvrdil povesť strelca. „Na to, že mužstvo tvorili menej skúsení chlapci, si trúfam povedať, že sme odohrali jeden z lepších turnajov. Dosiahli sme dobré výsledky,“ tvrdí účastník piatich svetových šampionátov a strieborný medailista z Helsínk 2012.

Čo hovoríte na výkon tímu v zápase s Rakúskom?

Aj v prvom stretnutí s Ruskom (1:2, pozn.) sme si vypracovali zopár šancí, ale nepremenili sme ich. V druhom to už vyzeralo úplne inak, strieľali sme góly. Hrali sme, čo sme si naplánovali. Zvládli sme aj dlhé oslabenie o dvoch hráčov. V obrane všetko klapalo ako malo. Podržal nás brankár.

Boli Rusi lepší?

Ich hokejisti sú vo svojich kluboch veľmi dôležití hráči, budúce hviezdy. Mali vysokú kvalitu. Odohrali sme s nimi dobrý zápas. Najradšej by sme, pochopiteľne, vyhrali, ale ani prehra o gól nie je v tejto fáze sezóny a v našom zložení zlý výsledok. Som rád, že sme to takto zvládli, hoci sme neboli ďaleko od remízy.

V čom musí mužstvo pridať, aby zdolalo aj súpera vyššej úrovne?

Každý súper má určitú kvalitu a prinúti vás robiť chyby. Nedá sa im vyhnúť. Rozoberať hlbšie, čo nám nevychádzalo, by bolo na dlhšie. Tréner Ramsay aj generálny manažér Šatan sa tomu budú istotne venovať pri videu a na ďalšom zraze upozornia hráčov na chyby. Nie som povolaný na to, aby som hovoril o chybách, prípadne kritizoval spoluhráčov.

Kto z nich vás najpríjemnejšie prekvapil?

Všetci chalani sa ukázali celkom dobre. V obrane sa mi páčil mladý Koch. V útoku zaujali viacerí. Napríklad Lantoši je rýchly, má to v sebe a môže byť strelec, akého mužstvo potrebuje. Páčil sa mi aj Štrauch, vedel podržať puk, snažil sa niečo vytvoriť. Nechcem nikoho vyzdvihovať, ale práve táto trojica mi padla do oka, hrala nad moje očakávania.

Čo brankári?

Super! Obaja nás veľakrát podržali. Potvrdilo sa, že na Slovensku máme veľa dobrých brankárov. Rovnako, ako na predošlých turnajoch, chytali obaja na jednotku.

Libor Hudáček. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Libor Hudáček Libor Hudáček.

Ako ste sa cítili na ľade vy?

V klube som už dlhšie nehral centra, takže som sa zmeny postu trochu obával. Nakoniec to vypálilo dobre. V druhom dueli sme toho mali dosť, keďže sme sa točili len traja centri. Potešilo ma, že som strelil gól a vytvoril šance aj pre spoluhráčov. Bol to jeden z mojich lepších zápasov v reprezentácii.

Je ťažké hrať zápas, keď máte na krídlach v každom striedaní iných spoluhráčov?

Nie je to ideálne. Nemáte šancu zvyknúť si na nich. Musíte hrať viac naslepo, spoliehať sa, že každý bude robiť, čo sme si povedali pred zápasom. No zranenia patria k hokeju a deje sa často, že mužstvo dohráva duel s menším počtom útočníkov. Hráči sa tomu musia rýchlo prispôsobiť. Tréneri aspoň mali možnosť vidieť veľa alternatív, komu to s kým ako pasovalo. Na ďalšom zraze dostanú šancu noví hráči. Tréneri si majú z čoho vyberať, keď začnú pomaly skladať dvojičky a trojičky pre majstrovstvá sveta.

V reprezentácii ste sa objavili aj v predošlom ročníku, no chýbali ste na veľkých turnajoch. Aký bol pre vás návrat do národného tímu?

Neviem opísať, ako som sa cítil. Najviac asi rezonovalo, že som rád, že som späť. Môžem sa znova porovnávať s najlepšími a ukázať trénerovi moje kvality. Bolo dôležité, že mi zápasy vyšli. Zavolali ma, aby som urobil niečo navyše, dal gól, vytvoril šance. Skúšali ma na centri, aby som dal hre myšlienku. Azda sa mi to podarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Libor Hudáček