Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vyjasní sa alebo príde hokejová búrka?

Nad slovenským hokejom je v týchto horúčavách poriadne zamračené.

23.06.2017 06:00
Slovensko, Rusko, hokejisti Foto: ,
Hokejová rodina je po roku opäť rozdelená. Slováci na tohtoročných MS nevyhrali ani raz v riadnom hracom čase, s vypätím síl a s výdatnou pomocou Dánska sa udržali medzi elitou.
debata (1)

Krátko zrekapitulujeme, čo tomu predchádzalo. Pred vyše rokom sa na mimoriadnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja stal jeho prezidentom Martin Kohút.

Manažéra z podnikateľského prostredia podporila veľká väčšina najlepších slovenských hráčov. Zjednodušene: tí na protest proti výsledkom volebného kongresu z roku 2015 (šéfovskú pozíciu obhájil Igor Nemeček, v hlasovaní zdolal protikandidáta Richarda Lintnera 58:45) vstúpili do štrajku. Voľby považovali za neférové, Nemečkovi vyčítali, že vyhral vďaka hlasom členov komisií zväzu, teda jeho podriadených. Preto skupina 52 hráčov, ktorých lídrom sa stal majster sveta z roku 2002 Michal Handzuš, iniciovala mimoriadny kongres.

Zdalo sa, že v slovenskom hokeji nastalo zmierenie a korčuľuje z najhoršieho von, no nestalo sa tak. Hokejová rodina je po roku opäť rozdelená. Až tak, že z nej zaznievajú hlasy o Kohútovom odchode. Na povrch totiž presiaklo vzťahové napätie medzi prezidentom zväzu a trénerom slovenskej reprezentácie Zdenom Cígerom i generálnym manažérom Róbertom Švehlom. Vysvitlo, že sa vyskytli nedostatky v materiálnom zabezpečení reprezentácie pred odchodom na majstrovstvá sveta do Kolína. Do národného tímu neprišiel na vrcholné podujatie roka z rôznych dôvodov ani jeden hráč z NHL. Slováci na šampionáte nevyhrali ani raz v riadnom hracom čase, s vypätím síl a s výdatnou pomocou Dánska (vyhralo nad Talianskom) sa udržali medzi elitou.

Rozladený Cíger hovoril o podrazoch a sabotáži. Po televíznej debate s Kohútom (u divákov dostal viac hlasov tréner) nepodal ruku prezidentovi zväzu, ktorý sa mu ospravedlnil. Jednotlivé reprezentácie ešte nemajú realizačné tímy, hoci čas už tlačí.

V nervóznej atmosfére rokoval pred dvoma týždňami v Trenčíne aj výkonný výbor. Iskrilo sa najmä medzi Martinom Kohútom a Róbertom Ľuptákom, padali aj vulgarizmy, Kohút odišiel zjavne rozčúlený. Keď sa blýska na najvyššom poschodí, neveští to nič dobré. Po týždni na ďalšom rokovaní však emócie vyšumeli.

Rok sa zišiel s rokom – a prezident zväzu v piatok na kongrese SZĽH v Bratislave zhodnotí, čo zväz pod jeho vedením dosiahol. Program má dvadsať bodov, za normálnych okolností by šlo o štandardnú pracovnú záležitosť. Keďže situácia je traskavá, taký môže byť aj priebeh kongresu. Môže sa na ňom hlasovať aj o dôvere prezidentovi?

„Takýto bod v programe nie je. Ak by ho niekto navrhol, musela by ho schváliť nadpolovičná väčšina delegátov," vysvetľuje Peter Jánošík, mediálny manažér zväzu.

K najväčším Kohútovým kritikom patrí Andrej Gmitter, bývalý člen výkonného výboru, niekdajší dlhoročný manažér bardejovského hokeja. Netají ambíciu dostať sa na najvyšší slovenský hokejový post. Navrhne Kohútovo odvolanie?

„Kritický pohľad na prácu Martina Kohúta je namieste. Povedal som mu, že rok mu dám pokoj. Teraz mu vyčítam, že nespojil, ale znova rozdelil slovenský hokej na dva tábory. Zo zväzu odišli kvalitní ľudia, projekt malých štadiónov s rozmermi 40×20 považujem za nepraktický, nepracuje sa s mládežou. Keby som bol za tejto situácie prezidentom zväzu ja, sám navrhnem do programu bod o vyslovení dôvery. Pán Kohút predsa vie, ako dopadla reprezentácia v Kolíne, ako takmer vypadla do B-kategórie, čo všetko sa udialo okolo nej a za minulý rok. Bolo by to najčistejšie riešenie. Ak by dostal dôveru, budem to akceptovať. On tvrdí, že ho kluby podporujú, tak nech sa o tom presvedčí. Uvidím, ako sa situácia vyvinie, podľa toho sa rozhodnem."

Medzi slovenskými hokejovými reprezentantmi, ktorí pred rokom Kohúta podporili, prevláda názor, že by mal trojročnú misiu dotiahnuť do konca. „Rok na uskutočnenie zmien, keď sa predtým veľa zanedbalo, je málo. Dôležité je však skončiť s hádkami, zjednotiť hnutie a začať napĺňať predsavzatia," tvrdia viacerí.

Kongres má aj prívlastok volebný. Po odstúpení Róberta Švehlu boli na uvoľnené miesto do výkonného výboru SZĽH za oblasť reprezentácií odsúhlasení dvaja kandidáti – Ernest Bokroš a Miroslav Šatan. Šatan však podľa informácií na kongrese nebude.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #kongres SZĽH #Martin Kohút