Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bodák: Pracujem na psychike. V Kanade zabojujem o NHL

V drese Tappary nazbieral prvé skúsenosti v seniorskom hokeji. Teraz mení elitný fínsky klub za kanadskú juniorku.

27.07.2017 07:00
martin bodák, slovensko, rusko Foto: ,
Hoci som neuspel na drafte, neprestávam bojovať o šancu podpísať zmluvu v NHL a preraziť v zámorí, vraví talentovaný Martin Bodák (vľavo).
debata

Bude si obliekať dres Kootenay Ice vo WHL. Mladý obranca Martin Bodák (18) by mal byť na prelome rokov jednou z opôr reprezentácie do 20 rokov na majstrovstvách sveta v Buffale.

„V tejto vekovej kategórii máme momentálne veľmi šikovných chlapcov a aj charakterovo dobré typy. Aj teraz pred turnajom v Žiline sme vytvorili super partiu. Mohli by sme na MS čosi dosiahnuť,“ verí rodák zo Spišskej Novej Vsi, ktorý hral aj na ostatnom šampionáte dvadsiatok. V Kanade zaznamenal v piatich zápasoch jeden gól.

Od piatka vás čaká prípravný turnaj U20 Summer Challenge v Žiline za účasti Nemecka, Česka a Švajčiarska. Dobrá previerka pred sezónou?
Tento turnaj je pre mňa veľmi dôležitý. Len na ňom sa môžem ukázať trénerovi Ernestovi Bokrošovi, keďže počas sezóny budem v zámorí. Na druhej stráne, tréner ma už dobre pozná – ako hráča i človeka. No dobré výkony mi môžu len pomôcť. Turnaje na začiatku sezóny sa hrajú v dobrom tempe a majú veľmi kvalitné obsadenie. Navyše, doma v Spišskej Novej Vsi nemám zatiaľ možnosť ísť na ľad. Pred zrazom som na ňom absolvoval jediný tréning. Takto mám aspoň kontakt s ľadom a ešte si zahrám aj dobré zápasy.

Aké má mužstvo ambície na turnaji?
Na každý turnaj ideme s tým, že ho chceme vyhrať. Keďže je ešte len začiatok sezóny, ťažko odhadnúť, kto na tom ako bude. Viacero z nás absolvuje ešte len letnú prípravu, takže v našej hre sa vyskytne viacero nedostatkov. Rovnako sú však na tom aj súperi.

Sú pre vás turnaje v domácom prostredí atraktívnejšie?
Jasné, je to vždy plus. Domáce zápasy sú pre nás väčšia motivácia a zároveň možnosť pre najbližších vidieť nás naživo v akcii.

Prečo ste sa počas leta rozhodli vymeniť Fínsko za Kanadu?
Mal som pocit, že potrebujem trochu zmeniť svoju hru – najmä zrýchliť. V Kanade budem navyše viac na očiach skautov. Hoci som neuspel na drafte, neprestávam bojovať o šancu podpísať zmluvu v NHL a preraziť v zámorí. S Tapparou som dohodnutý, že keby som nebol spokojný, alebo by mi to v zámorí nevyšlo, môžem sa vrátiť späť.

Ako reagovali na vaše rozhodnutie v Tappare?
Otvorene sme sa rozprávali o tom, aká by asi bola moja pozícia. Veľa šancí v prvom tíme by som pravdepodobne nedostal – asi len zopár zápasov. Chcem hrať najvyššiu súťaž medzi mužmi a keby som mal takú možnosť, vo Fínsku by som ostal. V Tappare by som však väčšinu sezóny strávil pravdepodobne len v druhej najvyššej súťaži. V iných tímoch by som možno hral oveľa viac, ale Tappara má nabitý káder a je to o čosi náročnejšie.

Viete niečo o tíme Kootenay, kde budete pôsobiť?
Pozrieť som sa tam nebol, ale po drafte som komunikoval s vedením klubu. Je tam nový generálny manažér i tréner a vyzerá to celkom dobre. Snažia sa urobiť akúsi prestavbu tímu, keďže v minulej sezóne na tom neboli veľmi dobre.

Aký si dávate hlavný cieľ na sezónu?
Ako som spomínal – zrýchliť svoju hru. Okrem toho by som potreboval popracovať najmä na psychike a zlepšiť konzistenciu výkonov. Mám problém s tým, že občas mi po dobrom zápase ďalší príliš nevyjde. Snažím sa na tom pracovať.

Spolupracujete s nejakým mentálnym koučom?
V dvadsiatke sme pred turnajmi mali k dispozícii Petra Bielika a v osemnástke zase Slávku Gazdíkovú. S ňou som bol v kontakte aj počas sezóny. Dúfam, že mi to pomôže.

Na MS dvadsaťročných ste už raz hrali. Ste pripravený na úlohu jedného z lídrov na šampionáte v Buffale?
Som. No rovnako ako vždy, nebude to o jednotlivcoch, ale rozhodovať bude, aký kolektív vytvoríme. V tejto vekovej kategórii máme veľmi šikovných chlapcov a aj charakterovo dobré typy. Aj teraz pred turnajom v Žiline sme vytvorili super partiu. Mohli by sme na MS čosi dosiahnuť.

Pred mesiacom ste zažili sklamanie, keď si vás v drafte nevybral žiaden klub NHL. Prekusli ste to rýchlo?
Samozrejme, bol som trochu sklamaný a smutný. Na druhý deň ma to však prešlo. Už pred draftom som si radšej nerobil veľké nádeje, aby som nebol príliš sklamaný. Čakal som, že by si ma mohli vybrať, no nič sa nedá robiť. Stále môžem bojovať o zmluvu v NHL. Aj preto idem do Kanady, aby som bol viac na očiach. Ak odohrám super sezónu, mám nádej, aby si ma niekto všimol a ponúkol mi zmluvu, vybral si ma v drafte alebo aspoň pozval na kemp.

Ako trávite leto?
Už týždeň po skončení minulej sezóny som nastúpil do letnej prípravy s prvým tímom Tappary. Po mesiaci a pol som sa presunul domov. Od klubu som dostal program, podľa ktorého sa pripravujem doma. Dal som si štyri či päť dní voľna a začal na seba znova makať. Pred trunajom v Žiline som si tiež na krátko vydýchol a už sa teším na zápasy. Do Kanady pôjdem asi v polovici augusta.

V kanadských juniorkách bývajú hráči v rodinách. Viete už, kto sa o vás bude starať?
Ešte nie, zistím to tesne pred odchodom alebo až na mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Bodák