Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tampa prvýkrát ovládla základnú časť NHL. Trofej si zaistila po súboji Slovákov

Hokejisti Tampy Bay zdolali v pondelkovom zápase NHL Arizonu 4:1 a získali prvýkrát v histórii Prezidentskú trofej pre víťaza základnej časti.

19.03.2019 06:51
Steven Stamkos, J.T. Miller, Erik Černák Foto: ,
Stevenovi Stamkosovi z Tampy gratulujú ku gólu proti Arizone spoluhráči J.T. Miller (10) a Erik Černák (81).
debata

Na jej zisku sa podieľal slovenský obranca Lightning Erik Černák. Tampa Bay vládne lige o 21 bodov pred Calgary a Bostonom.

Kapitán Tampy Bay Steven Stamkos sa na obrate s Coyotes, v drese ktorých zaznamenal asistenciu Richard Pánik, podieľal v siedmej minúte vyrovnávajúcim gólom na 1:1 a s 384. zásahom vytvoril nový klubový rekord. Na druhé miesto odsunul Vincenta Lecavaliera.

Bezprostredne po góle začali domáci diváci jasať a na svetelnej kocke sa začalo premietať špeciálne video.

„Vtedy ma to naozaj dostalo. Nevedel som ako zareagovať, ale definitívne som cítil silné emócie. Som vďačný za všetku lásku a podporu, ktorú som dostal od priateľov, rodiny, spoluhráčov a trénerov,“ povedal kanadský útočník s macedónskymi koreňmi.

Ironické je, že počas Stamkosovho výnimočného momentu stál na druhej striedačke jeho prvý kouč v NHL, súčasný tréner Arizony Rick Tocchet. „Veľmi mi pomohol s príchodom do NHL ako mladému hráčovi. Bolo to pre mňa naozaj výnimočné,“ povedal na Tocchetovu adresu Stamkos.

Počas 384. gólu kanadského centra bol na ľade aj Černák. Košický rodák odohral 21:23 min bez bodového zisku, pripísal si dve „plusky“, dve strely a tri bodyčeky.

Tampe sa podarilo získať Presidents Trophy ako druhému najrýchlejšiemu tímu v histórii, držiteľom rekordu je Detroit Red Wings. „Červeným krídlam“ stačilo v sezóne 1995/1996 iba 71 zápasov.

„Získavať trofeje je ťažké, to teda je. Myslím si, že keď už sa vám to podarí, mali by ste byť na to naozaj hrdý. Viem, že keď sa povie NHL, tak trofej ktorá vám napadne je Stanleyho pohár. Ale predtým musíte odohrať 82 zápasov a viem, že veľa tímom v lige sa ešte nikdy nepodarilo získať Prezidentovu trofej,“ uviedol tréner Tampy Jon Cooper pre oficiálny ligový web.

Jediný gól „kojotov“ strelil v 6. min americký útočník Christian Dvorak. Asistenciu pri ňom si pripísal slovenský útočník Richard Pánik, pre ktorého to bola 19. účinná prihrávka a 32. bod v 67. zápase ročníka.

Martinský rodák odkorčuľoval proti Tampe Bay 15:21 min, inkasoval aj jeden dvojminútový trest. Arizona je po 73 odohraných dueloch na poslednej postupovej priečke Západnej konferencie do play off, má náskok 1 bodu pred deviatou Minnesotou.

Chicago prehralo s Vancouverom 2:3 po predĺžení a ukončilo päťzápasovú víťaznú šnúru. Blackhawks si však polepšili v súboji o postup do vyraďovacej časti. Na ôsmu Arizonu strácajú štyri body, pričom majú jeden duel k dobru.

„Musíme sa cez túto prehru dostať a zlepšiť sa. Máme pred sebou ešte veľa ťažkých zápasov,“ vyjadril sa kouč „čiernych jastrabov“ Jeremy Colliton.

Útočník Canucks Elias Pettersson si pripísal asistenciu proti Blackhawks a so 61 bodmi (27+34) utvoril nový rekord „kosatiek“ v počte bodov získaných nováčikom. Švédsky mladík prekonal Pavla Bureho aj Ivana Hlinku.

„Veľa to pre mňa znamená, ale momentálne sa sústredím len na ďalší zápas. Ale samozrejme z rekordu sa veľmi teším,“ uviedol Pettersson.

Sumáre NHL – pondelok:

Tampa Bay – Arizona 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Góly: 7. Stamkos (McDonagh, J.T. Miller), 41. Hedman (Cirelli, Killorn), 60. Cirelli, 60. Gourde (Vasilevskij) – 6. Keller (Dvorak, PÁNIK)
Erik Černák (Tampa Bay) odohral 21:23 min, 0+0, +2, 2 strely, 3 „hity“
Richard Pánik (Arizona) 15:21 min, 0+1, 2 trestné minúty

Chicago – Vancouver 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Góly: 20. J. Toews (P. Kane), 57. Gustafsson (Keith, P. Kane) – 21. Edler (Horvat), 27. Markus Granlund (Boeser, E. Pettersson), 61. Horvat (Edler)

Los Angeles – Winnipeg 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Góly: 15. S. Walker (Leipsic, Kovaľčuk), 31. D. Brown (Doughty, Kopitar) – 12. K. Hayes (Connor, Ehlers), 13. Connor (Trouba, Wheeler), 37. T. Myers

San Jose – Vegas 3:7 (2:3, 0:1, 1:3)
Góly: 1. Couture (Dillon, Nyquist), 10. Thornton, 51. Couture (Burns, Labanc) – 4. W. Karlsson (Marchessault, R. Smith), 6. Mark Stone (R. Smith, W. Karlsson), 13. Marchessault (R. Smith), 33. Stastny (Pacioretty, C. Miller), 41– R. Smith (W. Karlsson), 58. Marchessault (Schmidt, Engelland), 59. Eakin (Theodore, Schmidt)

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Tampa Bay #Erik Černák